Враца стана IT център на северозападна България този уикенд

  by    0   2

Враца се превърна в Силиконовата долина на северозападна България този уикенд. Тазгодишното издание на най-мащабната програмистка инициатива в Европа Code Week EU тече от 10 до 18 октомври, като в България ще бъдат проведени над 40 събития в този период. Враца даде старт на европейската седмица на програмирането със страхотна организация и над 250 ентусиасти, които се включиха в 13-те модула. От хостинг компания ICN.Bg имахме удоволствието да подкрепим уникалното IT събитие и да се срещнем с много нови бъдещи IT специалисти. Прочетете в нашата статия как протече двудневното предизвикателство и как Враца се нареди до всички европейски градове, които „кодят“ тази седмица.

Какво е Europe Code Week?

Една масова инициатива, която цели да представи програмирането по един забавен и привлекателен начин и да даде възможност на всички, които се интересуват от новите технологии и искат да изберат IT сферата за своето професионално развитие, да се запознаят с дигиталния свят. Тази година Code Week EU се провежда от 10-18 октомври и са организирани над 4 000 събития в цяла Европа и дори извън нея. В миналогодишното издание участие взеха 37 държави и присъстваха над 150 000 компютърни ентусиасти, а очакванията на организаторите за текущата седмица са още по-големи.

Code week Vratsa се проведе на 10 и 11 октомври и събра 25 лектора и над 250 компютърни ентусиасти в ПМГ „Акад. Иван Ценов” и НУ „Софроний Врачански“ желаещи за да се включат в IT предизвикателството. Участниците бяха на възраст от 10 до 60 години, като много деца от 5-ти до 12-ти клас проявиха интерес към информационните технологии и взеха участие в него. Събитието беше напълно безплатно и се състоя в лекции и практически упражнения. Имаше за цел да покаже на гражданите на град Враца и цяла северозападна България възможностите да се реализират в най-бързо развиващата се сфера в света, да даде начални знания и да формира практически умения за избраното направление. Условието за участие беше желанието да научиш много нови неща, да прилагаш на практика наученото и разбира се, да се забавляваш в отбор с други компютърни ентусиасти.

na4alo2 Na4alo1

u4enici1u4enici2

.

.

.

.

.

.

.Участниците имаха възможността да се включат в един от 13-те модула: Създаване на сайтове с WordPress, Увод в програмирането, Photoshop, Създаване на приложения с Android, Програмиране за деца, Създаване на съдържание, Видеообработка, Бизнес мислене, Оптимизация при търсене, Хакатон, Роботика за начинаещи, Анимиране и Увод в HTML, CSS и Javascript.

sredasreda2

.
.
.
.
.
.
.
.
.

Организатори на събитието бяха сдружение „Враца софтуер общество“ и РИО-Враца, а любезен домакин беше „Акад. Иван Ценов”. Ние от ICN.Bg имахме удоволствието да се включим за втори път като спонсори на това вълнуващо IT приключение и раздадохме на участниците ваучер за безплатен хостинг, с който да могат да реализират своите онлайн проекти и който да им даде възможността да стартират успешна IT кариера.

krai2krai1

.
.
.
.
.
.
.
.

.

Победителите в хакатона спечелиха безплатен онлайн семестър в Софтуерния университет, а най-досетливите участници в модулите по програмиране получиха книги. Част от реализираните проекти от събитието са: Vamos FC Barca, Забележителности във Врачански регион, FileCoder и The Warehourse.

От хостинг компания ICN.Bg подкрепяме множество IT инициативи, които имат за цел да подпомогнат развитието на младите българи в информационните технологии: БАМА, НОИТ, NASA Space Apps Challenge, StartUp Weekend и много други. Водени от желанието ни да съдействаме на образованието и да застанем зад всеки бъдещ IT специалист създадохме инициативата BgSchool.bg, която дава възможност на българските ученици да развият своите идеи в онлайн среда. Ние ще продължим да подкрепяме развитието на младите български ентусиасти в сферата на информационните технологии и пожелаваме успех на всички участници в Code Week Vratsa в техните бъдещи проекти!


Подобни публикации

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“

Webinar-GoogleAds-300-262Имаме удоволствието да ви поканим на нашия безплатен уебинар на тема „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ , където ще разберете повече за един от най-мощните маркетингови инструменти в съвременния технологичен свят. Уебинарът е с практическа насоченост и ще ви помогне да създадете своя първа рекламна кампания в Google, да я управлявате […]


Прочети повече →

Уебинар „Как да си направиш сайт: Първи стъпки“ – Въпроси и отговори

Webinar-First-steps-WP-300-262„Как да си направиш сайт първи: Първи стъпки“ събра на 21.02.2017 г. в платформата на Webinaria.bg уеб ентусиасти и желаещи да стартират своето първо WordPress приключение съвсем сами. Безплатния уебинар, организиран от хостинг компания ICN.Bg с любезното съдействие на нашите партньори и приятели от Webinaria.bg, се води от Любо Николов, който е основател на онлайн […]


Прочети повече →

54 часа вълнение на StartUp Weekend Пловдив от 17 до 19 март

startup-w-Pl-300-26254 часа вълнение очакват град Пловдив от 17 до 19 март!  Заявете своето място сега и станете част от най-забавното StartUp приключение. От хостинг компания ICN.Bg за пореден път подкрепяме инициативата и иновативните хора в България. Прочетете повече за събитието от организаторите му в нашата статия!


Прочети повече →

Студенти и ученици ще се състезават в конкурс за есе на икономическа тема

Essay_cut-300х262Четвърти национален конкурс за студентско и ученическо есе се организира от клуб „Финанси“ на Икономически университет – Варна. Вече 4-та година млади таланти обучаващи се в сферата на икономиката и финансите, запрятат ръкави и се конкурират за най-добро и креативно есе, а от хостинг компания ICN.Bg отново ще подкрепим състезанието.


Прочети повече →

На 28 февруари технологиите и бизнесът се срещат на Technology4Business

tech4bizНа 28 февруари очакваме едно първо по рода си събитие в България: Technology4Business. Уникалното събитие, което ще се проведе в рамките на един ден, ще срещне бизнеса с технологиите и ще покаже как те могат да работят заедно по един ефективен начин. От хостинг компания ICN.Bg ще имаме свой лектор – Борислав Бориславов с лекцията […]


Прочети повече →