Враца отново стана център на новите технологии

  by    0   1

Враца отново затвърди своето място на IT картата на България с първия по рода си хакатон HackVratsa, който даде възможност на компютърните специалисти в региона да докажат своите умения. С времето все повече млади ентусиасти в северозападните райони откриват своето призвание в компютърните науки, а Враца се превръща в технологичен център, който дава възможност на талантливите професионалисти да покажат своите възможности. От хостинг компания ICN.Bg отново с гордост подкрепяме развитието на младите IT специалисти в България и първото издание на най-големия IT хакатон в северозапада HackVratsa.

Какво е HackVratsa?

Ако се чудите какво е HackVratsa и защо не сте го чували досега, не се притеснявайте! HackVratsa е изцяло ново IT събитие, което приема формата на двудневен хакатон в Силиконовата долина на Северозападна България – Враца. Неговите организатори вярват в бъдещото развитие на своя роден град като голям технологичен център. Под наслова “Hack for Vratsa”, младите IT специалисти се трудиха неуморно, за да формулират, разработят и реализират технологии, които да подобрят живота и средата във Враца и да развият технологичния напредък в града.

В рамките на два дни от 15 до 17 април се събраха на едно място ученици, студенти и работещи, програмисти, дизайнери и предприемачи. Ентусиастите се включиха в една от 4-те категории:

  • Уеб сайт и уеб приложение;
  • Мобилно приложение;
  • Десктоп приложение;
  • Embedded системи (хардуер).

В своето първо издание събитието посрещна 52 участници, разпределени в 14 отбора. Всеки  отбор разработи концепция за софтуерен продукт и в рамките на 48 часа успя да реализира прототип. Всички идеи бяха представени пред жури от опитни програмисти, като бяха отличени 3 отбора, а CodeMasters със своята забавна игра Vratsa Adventure грабна първото място. Отборът съставен от 5-ма ученика в 10 клас на ПМГ “Акад. Иван Ценов” разработи приключенска игра, в която героят преминава през популярните места във Враца.

На второ място се класира отборът на Robotics@Vratsa, съставен отново от 5-ма ученика от ПМГ “Акад. Иван Ценов”. Те спечелиха журито със своя проект за система за сигурност, който е разработен с помощта на Ардуино и позволява автоматично заключване на врата, отваряне на системата с чип и въвеждане на код.

Трето място зае екипът на Vrattsata Dream Team, който се състои от 5-ма курсисти от „Враца софтуер“. Тяхното решение за управление заетостта на паркоместа в сините зони на града бе предложено от Община Враца и представлява онлайн система, която показва в реално време свободните места в сините зони на града и след колко време дадено място ще се освободи.

Вижте галерията от снимки на хакатона HackVtarsa и отборите, които два дни се бориха за първите места:

hack1 hack2 hack3 hack4 hack6 hack15 hack10 hack11 hack12 hack13 hack14  hack16 hack19 hack20 hack21 hack22 hack23                                         hack24

Април месец е увенчан с множество IT събития. Миналата седмица Националното състезание за мрежи за ученици, организирано от БАМА, завърши с 20 финалиста и трима наградени бъдещи IT звезди. Този уикенд не 2, а 3 събития ще дадат поле за изява на талантливите специалисти в сферата на информационните технологии: Webloz’16, StartUp Weekend Varna и NASA Space Apps Challenge, който ще се проведе в три български града едновременно. От хостинг компания ICN.Bg отново ще подкрепим тези значими IT събития и ще следим с интерес какви ще бъдат резултатите и постиженията на участниците на национално и международно ниво.


Подобни публикации

Иновативен и различен уикенд с HackVratsa 2017!

hackvratsa-blog-300-262От 21 до 23 април за втори път ще се проведе единственото по рода си събитие в Северозападна България HackVratsa. Град Враца отново има удоволствието да е домакин на това отборно състезание, което от ICN.Bg отново подкрепяме. По време на него участниците ще трябва да създадат и реално да разработят софтуерен продукт. Най-добрите решения ще бъдат […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“

Webinar-GoogleAds-300-262Имаме удоволствието да ви поканим на нашия безплатен уебинар на тема „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ , където ще разберете повече за един от най-мощните маркетингови инструменти в съвременния технологичен свят. Уебинарът е с практическа насоченост и ще ви помогне да създадете своя първа рекламна кампания в Google, да я управлявате […]


Прочети повече →

Уебинар „Как да си направиш сайт: Първи стъпки“ – Въпроси и отговори

Webinar-First-steps-WP-300-262„Как да си направиш сайт първи: Първи стъпки“ събра на 21.02.2017 г. в платформата на Webinaria.bg уеб ентусиасти и желаещи да стартират своето първо WordPress приключение съвсем сами. Безплатния уебинар, организиран от хостинг компания ICN.Bg с любезното съдействие на нашите партньори и приятели от Webinaria.bg, се води от Любо Николов, който е основател на онлайн […]


Прочети повече →

54 часа вълнение на StartUp Weekend Пловдив от 17 до 19 март

startup-w-Pl-300-26254 часа вълнение очакват град Пловдив от 17 до 19 март!  Заявете своето място сега и станете част от най-забавното StartUp приключение. От хостинг компания ICN.Bg за пореден път подкрепяме инициативата и иновативните хора в България. Прочетете повече за събитието от организаторите му в нашата статия!


Прочети повече →

Студенти и ученици ще се състезават в конкурс за есе на икономическа тема

Essay_cut-300х262Четвърти национален конкурс за студентско и ученическо есе се организира от клуб „Финанси“ на Икономически университет – Варна. Вече 4-та година млади таланти обучаващи се в сферата на икономиката и финансите, запрятат ръкави и се конкурират за най-добро и креативно есе, а от хостинг компания ICN.Bg отново ще подкрепим състезанието.


Прочети повече →