Какво е уеб сайт?

  by    0   0

В днешния мобилен и технологичен свят бизнесът има силно присъствие в Интернет. Ако вие имате компания, но нямате уеб сайт, то на практика бизнесът ви се дефинира като изцяло “офлайн” и ограничавате достъпа на клиентите си до вашите продукти и услуги. Но защо да се възползвате от това да сте в Мрежата и какви са възможностите, които ще даде на бизнеса ви вашата професионална страница? Ще дообогатим представите ви за това що е уебсайт, кои са неговите елементи и ще ви дадем няколко основни причини да създадете своя първи уебсайт.

Защо според вас хората посещават един уебсайт? Най-вече, за да намерят необходимата за тях информация и да открият продуктите и услугите, които ги интересуват. А aко притежавате собствен бизнес, то информацията, която представяте в интернет пространството, е от критично значение за неговото присъствие, откриваемост, за неговия имидж и репутация.

Какво е уеб сайтът?

Уеб сайтът представлява сбора/съвкупността от файлове, страници, менюта, подстраници, които се обединяват под едно общо домейн име.

Всички файлове се хостват на сървър в интернет пространството, от който потребителите достъпват сайта.

Достъпът се осъществява чрез уеб браузър, който представя графичната среда или потребителския интерфейс на сайта, изграден посредством HTML код. Ако скелетът на уеб сайта е построен на база HTML, то стилът, цветовите схеми, декоративните и графични елементи и всички шрифтове се представят от CSS (Cascading Style Sheets) – език, който предоставя множество възможности за създаване на комбинации от стилове, обличащи съдържанието в подходяща, хармонична визия.

Уеб сайтът може да бъде силно интерактивен, за което допринасят основно скриптовите езици, като най-често се използват PHP, Pyton, Perl и JS. Множество сайтове се ползват от силата на програмния код, за да представят богата мултимедия, игрални приложения, 3D  визуализации и панорами на реални обекти, местности, онлайн магазини или различни лайф стрийм медии, като радиа и телевизии.

Основната функция на сайта е да представя една организация, нейните продукти и услуги, един блог или една уеб базирана платформа и да доставя важно за онлайн потребителите съдържание.

За да се сдобиете със собствен уеб сайт, бихте могли да опитате да го създадете сами или да наемете съответните специалисти, които да ви го разработят от самото начало. Можете да видите как да направите своя първи сайт с помощта на CMS платформата WordPress тук.

Какво е домейн името?

Домейн името е най-общо казано адресът на вашия уебсайт или уникалното име, с което ще се отваря страница ви в Интернет. Домейн имената разполагат с различни разширения, от които можете да изберете това, което отговаря най-точно на вашия проект – например .biz за бизнес, .com за commercial/търговия и т.н.

Кои са важните стъпки при управлението на вашето домейн име?

Какви документи са необходими за регистрацията на домейн име в областта .bg?

Как работят домейн имената?

Когато изписвате домейн името на сайта, който искате да отворите, в адресната лента най-отгоре на браузъра, вие изпращате заявка към сървъра, на който се намира този уеб сайт. В резултат сървърът изпраща желаното съдържание като отговор на подадената заявка. То може да бъде файл, част от уеб апликация, вътрешна страница от сайт и други. Повече за това как работи Интернет и каква е ролята на DNS сървърите и домейн имената прочетете тук.

Кои са видовете уеб сайт?

Уебсайтът може да бъда разграничен в три основни типа – статичен, уеб апликация (web application) и система за управление на съдържанието (content management systems CMS) :

  • Статичен – представлява сбор от документи и страници, които се намират в директория на един публичен уеб сървър.
  • Уеб апликация – те са динамични и при тях автоматично се прави обработка на информацията преди тя да бъде изпратена към браузъра. Най-популярни примери за уеб апликация са платформата Facebook , онлайн игрите и приложенията.
  • Система за управление на съдържанието – съчетава особености от горепосочените 2 типа. Характерното при CMS, че тази апликация симулира събиране на документи/файлове. Ще дадем пример с блог – апликацията извлича съдържанието на поста от базата данни и я изпраща на вашия браузър все едно е един единствен документ (страница) , а той я визуализира без да има каквато и да е разлика за потребителя.

Как сайтът ви се достъпва посредством Мрежата?

Поддържането на уебсайт е доста трудна задача за обикновения потребител и тук идва моментът да отбележим големия принос на уеб хостинг компаниите, които осигуряват безпроблемно, ефективно и непрекъсваемо доставяне на бизнес страница ви. Те решават вашите проблеми при разполагането на един уебсайт и неговото надеждно доставяне до интернет потребителите.

Хостинг услугите включват осигуряване на физически машини, обезпечаване на мрежовата инфраструктура и други съпътстващи услуги и екстри, които подобряват, защитават или оптимизират онлайн проектите, които се хостват. Компютърните машини, които се използват, са бързи и мощни сървъри с високи параметри, които съхраняват файловете, необходими за управлението на уебсайта, заедно със софтуера, който се използва, за да се доставят файловете.

Ако искате да сте в крак с най-актуалните технологични нововъведения и да управлявате уебсайт върху хостинг оборудване от последно поколение, то хостинг компаниите са тези, които ще ви съдействат във вашето начинание. Основните предимства от използването на уеб хостинг услуги от авторитетни доставчици се свързват с улесняване на клиентите от гледна точка на настройване, обслужване, поддържане на сървъра, както и спестяване на време и пари, които можете да инвестирате в други важни за бизнеса ви дейности.

Какви са основните предимства за бизнеса от поддържането на уебсайт?

  • Повишаване на разпознаваемостта на вашия бизнес и продуктите и услугите ви. Силното онлайн присъствие е задължителна част от представянето на вашия бизнес. Само с помощта на един уебсайт, вашият бизнес ще бъде видим по целия свят. Наличието на един интуитивен и добре структуриран сайт ще помогне потребителите да ви разпознават и откриват по-лесно, ще повиши вашия имидж и репутация. Това ще доведе и до увеличаване на броя на клиентите ви.
  • Повишаване на продажбите. По-голямата популярност и по-големия трафик към вашия сайт ще доведат и до покачване на продажбите.
  • Постоянен достъп до вашите продукти и услуги. Използвайки услугите на авторитетен хостинг доставчик, клиентите ви ще имат постоянен достъп до услугите и продуктите ви.
  • Рекламиране с ограничен бюджет. Наличието на уеб сайт ви помага да рекламирате бързо и с ограничен бюджет в онлайн пространството, посредством Google AdWords, Facebook кампании и банери, които да насочват потребителите към вашия сайт.

Всичко за хостинга сме събрали за вас на едно място. Научете повече за хостинг услугите и в другите ни интересни статии.


Подобни публикации

Каква е разликата между уеб мейл и имейл клиент?

mail-web-client-300-262В днешно време благодарение на Интернет можем да изпратим имейл от една точка на света до друга само с един клик и то за секунди. Писането и четенето на имейли е неразделна част от нашето ежедневие и съществуват много устройства, които можем да използваме за тази цел – настолни компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони. Освен […]


Прочети повече →

Нови „джаджи“ в WordPress 4.8

wordpress-logo-stacked-rgbПоследният ъпдейт на любимата CMS платформа WordPress зарадва феновете си с промени, които обещават да направят презентирането на бранда ви по-лесно. Главният бонус, който идва с новия ъпдейт са джаджите (widgets) за изображение, видео, аудио и текст – това е една дългоочаквана екстра за подобряването на страничната лента. Повече за този и останалите ъпдейти във […]


Прочети повече →

Най-добрите плъгини в WordPress – Част 1

wp-plugins-300-262-02Плъгините в WordPress са една честа тема за разговор от феновете на платформата. Кои да добавим? Кои ще са полезни за целта на уебсайта ни? Има ли плъгин, който може да реши наш конкретен проблем? В тази поредица от статии ще разгледаме едни от най-полезните WordPress плъгини, които могат да са от изключително значение за […]


Прочети повече →

Съвети за подобряването скоростта на сайта ви

web-site-speed-300-262Преди SEO oптимизацията на сайта ви има едно важно нещо, за което е нужно да се погрижите. То е не по-малко наложащо и е от основно значение за Google ранкинга на уебсайта. Добре структурираният сайт със скоростно зареждане е от основно значение за качествения user experience. Една от първите оптимизации, които трябва да направите за […]


Прочети повече →

Подобряване производителността на сайта ви с ActiveCache – статистика и тестове

ActiveCache-300-262Статистиката ни показва, че вече голяма част от нашите клиенти са активирали ActiveCache – инструмента, който предостави бързина на сайта ви и помогна за ефективното използване на хостинг ресурсите. Производителността на тези уебсайтове се повиши благодарение на кеширащите системи, който се активират с помощта на ActiveCache – Redis и Memcached. В тази статия ще ви […]


Прочети повече →