Каква е разликата между уеб мейл и имейл клиент?

  by    0   0

В днешно време благодарение на Интернет можем да изпратим имейл от една точка на света до друга само с един клик и то за секунди. Писането и четенето на имейли е неразделна част от нашето ежедневие и съществуват много устройства, които можем да използваме за тази цел – настолни компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони. Освен това има много различни платформи, които ни позволяват да създаваме профили и да обменяме електронни писма. Независимо дали използвате Gmail, Abv.bg или друг доставчик на имейл услуга, преди да направите своя акаунт трябва да знаете какво представляват уеб мейлите и имейл клиентите и каква е разликата между тях . Разберете повече за тях от нашата статия.

Какво е мейл сървър (mail server)?

Да започнем с това как едно имейл съобщение успява да стигне от подателя до получателя. Отговорът на този въпрос ни отвежда до нещо, наречено „мейл сървър“. Можете да мислите за мейл сървъра като за пощенски офис, където писмата се съхраняват и сортират, преди да бъдат изпратени до крайната им дестинация. Всеки изпратен имейл преминава през поредица от мейл сървъри по пътя към получателя си.

Какво е уеб мейл (web mail)?

Уеб мейлът е услуга, предлагана от фирми и доставчици на Интернет, която ви дава достъп до електронната ви поща през браузър, вместо през имейл клиент като Microsoft Outlook или Thunderbird. Тъй като услугата е достъпна независимо от това къде се намирате или от устройството, което използвате, тя е чудесно решение за потребители, които пътуват често и използват различни компютърни устройства. В зависимост от услугата, която използвате, ще имате достъп до всички нейни функционалности – имейли, контакти, съхранение на файлове, телефония, задачи и други. Повечето от тези възможности няма да са активни при използването на имейл клиент, към който е свързана вашата поща. Примери за услуги, които позволяват използването на множество функционалности директно през уебмейл са Gmail и обединеното комуникационно решение cMailPro.

Какво е имейл клиент (email client)?

Имейл клиентът е компютърна програма, която ви позволява да четете, организирате и пишете  имейл съобщения. Това може да е приложение на телефона ви или десктоп приложение като Microsoft Outlook. Работата на имейл клиентът е да проверява имейл сървъра за нови съобщения и да ги съхранява, за да можете след това да ги прочетете и да осигури интерфейс за писане и изпращане на съобщения.

В зависимост от уеб мейла/имейл клиента, който използвате, ще имате достъп до различни възможности на услугата – папки, с които да сортирате писмата си, търсачки, чрез които да намирате определени съобщения (по тема на писмото, подател, дата и т.н.), както и възможност да прикачвате файлове (например изображения, документи и др.).

Как да настроите и управлявате своя имейл клиент?

Едно от основните неща, които трябва да знаете, когато управлявате имейл клиента си, е как да настроите акаунтите, които искате да отваряте през него. Първоначално настройването може да изглежда сложно, но когато научите основните ключови стъпки, можете да настройвате почти всеки имейл клиент.

Най-лесният начин да започнете е като погледнете в настройките на програмата. Там можете да добавяте различни имейл акаунти, като за всеки един от тях ще са необходими име, парола, сървър и информация за протокола, който се използва.

Повече за това как да настроите имейл клиент към мейл сървърите на ICN.Bg  можете да получите като кликнете тук, където освен статия, ще намерите и видеоклип, направен от нашите FriendlyGeeks специалисти, които ще ви обяснят подробно целия процес. 

Добър вариант за вашия бизнес е да изнесете бизнес имейла си изцяло към доставчик на имейл услуги, като използвате домейн името на вашия сайт. Освен това допринася за разпознаваемостта и популяризирането на бранда ви.  Друго голямо предимство на този вид имейл услуги е по-голямата сигурност, която носят за фирмената ви комуникация, както и фактът, че редуцират спам съобщенията, които получавате.

Като пример за този тип услуги можем да дадем комуникационната услуга cMailPro от ICN.Bg. Тя обединява множество полезни функции, които да улеснят максимално вашата фирмена комуникация – бизнес имейл, управление на контакти, корпоративен чат, календар и др. Получавате достъп до всички функции на услугата, независимо дали използвате уеб мейл, приложение или просто имейл клиент.


Подобни публикации

cMailPro завладява нови международни пазари!

cMailPro-Mauritius-SriLanka-300-262След успешното внедряване на cMailPro и изграждане на мощен динамичен клъстер в най-големия телеком в Судан – Судател, професионалната бизнес имейл услуга отново затвърди своите позиции на международната IT сцена с два нови проекта. Това е поредната стъпка от световната експанзия на уникалния по рода си български IT продукт и свидетелства за развитие на телокомуникационните компании […]


Прочети повече →

Най-добрите плъгини в WordPress – Част 1

wp-plugins-300-262-02Плъгините в WordPress са една честа тема за разговор от феновете на платформата. Кои да добавим? Кои ще са полезни за целта на уебсайта ни? Има ли плъгин, който може да реши наш конкретен проблем? В тази поредица от статии ще разгледаме едни от най-полезните WordPress плъгини, които могат да са от изключително значение за […]


Прочети повече →

Какво е уеб сайт?

web-site-300-262В днешния мобилен и технологичен свят бизнесът има силно присъствие в Интернет. Ако вие имате компания, но нямате уеб сайт, то на практика бизнесът ви се дефинира като изцяло “офлайн” и ограничавате достъпа на клиентите си до вашите продукти и услуги. Но защо да се възползвате от това да сте в Мрежата и какви са възможностите, […]


Прочети повече →

Съвети за подобряването скоростта на сайта ви

web-site-speed-300-262Преди SEO oптимизацията на сайта ви има едно важно нещо, за което е нужно да се погрижите. То е не по-малко наложащо и е от основно значение за Google ранкинга на уебсайта. Добре структурираният сайт със скоростно зареждане е от основно значение за качествения user experience. Една от първите оптимизации, които трябва да направите за […]


Прочети повече →

Подобряване производителността на сайта ви с ActiveCache – статистика и тестове

ActiveCache-300-262Статистиката ни показва, че вече голяма част от нашите клиенти са активирали ActiveCache – инструмента, който предостави бързина на сайта ви и помогна за ефективното използване на хостинг ресурсите. Производителността на тези уебсайтове се повиши благодарение на кеширащите системи, който се активират с помощта на ActiveCache – Redis и Memcached. В тази статия ще ви […]


Прочети повече →