Видове потребителски права и роли в WordPress

  by    0   0

Разраствайки се, вашият сайт или блог ще се нуждае от екип, който да редактира и добавя съдържание. Като администратор, чрез опцията Users (Потребители) можете лесно да добавяте и премахвате хора, свързани с управлението на сайта ви в контролния панел на вашия WordPress. Създавайки нов потребител за сайта, вие трябва да oпределите роля и ниво на достъп за него. Това е един объркващ момент за начинаещия WordPress администратор. В тази статия, за да изчистим това объркване ще ви запознаем с правомощията на всеки от видовете потребители. Платформата WordPress притежава стотици различни възможности и чрез промяна правата на потребителя, те могат да бъдат групирани в роли. Oсновните роли са пет: Administrator (Администратор), Editor (Редактор), Author (Автор), Contributor (Сътрудник), Subscriber (Потребител).

Administrator/Aдминистратор– това най-често е собственикът на сайта. В момента на инсталиране на вашия WordPress сайт, вие автоматично поемате ролята на администратор. Обновяване на версии, инсталиране на плъгини, смяна на теми и всички процеси свързани със задвижването на сайта, са запазени за администратора. Ако усещате, че тази работа е извън възможностите ви и ви трябва човек с по-голяма техническа компетентност, от менюто Users -> Add New вие можете да създадете профил за потребител, който ще има същите правомощия като вас. Нашият съвет е да възлагате тази роля само на хора, на които имате пълно доверие. С опциите, в админ панела можете да се запознаете тук.

Editor/Редактор                       – редакторът има пълен контрол над съдържанието. Той може да публикува статии, да одобрява, изтрива и променя публикации на други потребители, да контролира коментари на посетители на сайта и да управлява категории и тагове. Редакторът няма правата да конфигурира начина, по който работи WordPress и не може да сменя темата и да инсталира разширения. Той носи отговорността, за това какво ще бъде публикувано в сайта и има правото да променя своя профил. В своето меню, редакторът има достъп до функциите – Posts, Media, Pages, Comments, Profile, Tools.

Author/Автор                            – този тип потребители могат да пишат, редактират, изтриват и публикуват свое собствено съдържание, без да е нужно то да премине през редакторско одобрение. Макар и авторът да може да преглежда всички коментари, той има правомощието да управлява само тези, които са оставени под негови публикации. Има достъп до менюто Media и може да качва файлове. Авторът няма правото да създава и променя страници (pages), както и да променя конфигурации по самия сайт.

Contributor/Сътрудник             той е оторизиран да създава публикации, които обаче не могат да бъдат публикувани преди одобрението на администратор или редактор.  Ако искате да създадете сайт с редакторски екип, който да има контрол над това какво ще бъде публикувано в сайта, бихте желали текстописците ви да имат ролята на сътрудници. Този вид потребител може да добавя етикети към своите публикации, но няма правата да качва собствени файлове или да създава категории.

Subscriber/Потребител             ако като администратор на сайта вие искате да поддържате висок контрол над коментарите, бихте могли да се възползвате от настройката, според която потребителите трябва да са регистрирани, за да могат да коментират. Тогава вие можете да създадете потребителски профили, през които ще могат единствено да се логват, коментират и да променят профила си. Това е най-ограниченият вид потребител, който е предназначен за вашите читатели. Те нямат достъп до админ панела и менютата.

Познаването на отделните потребителски роли в WordPress е важна част от процеса, в който вашият сайт се разраства. С правомощията, които задавате на потребителите, ще можете лесно да разпределяте работата във вашия екип. Очаквайте още полезни статии през WordPress месеца на ICN.bg. Как да управлявате вашия WordPress и какво можете да правите през административната му част, можете да видите тук.


Подобни публикации

Какво е уеб хостинг?

web-hosting-300-262Всеки ден включваме компютъра и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Когато решим, че искаме и ние да имаме собствен уеб сайт, се замисляме как се справят другите с тази задача. Първоначално ни се струва трудно, но този […]


Прочети повече →

Какво е Google AdWords и какви са предимствата на онлайн рекламата?

GoogleAds-300-262През последното деситилетие бизнесът засили своето присъствие в Мрежата и вече почти няма българска компания, която да не представя своите продукти и услуги в интернет пространството. Става все по-удобно да се рекламира онлайн и с малко бюджет да достигате хиляди потребители ежедневно. Google AdWords прави задачата още по-лесна и ви позволява да таргетирате правилните хора и да […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“

Webinar-GoogleAds-300-262Имаме удоволствието да ви поканим на нашия безплатен уебинар на тема „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ , където ще разберете повече за един от най-мощните маркетингови инструменти в съвременния технологичен свят. Уебинарът е с практическа насоченост и ще ви помогне да създадете своя първа рекламна кампания в Google, да я управлявате […]


Прочети повече →

Инфографика: WordPress vs. Joomla vs. Drupal

asdВсички обичаме детайлни и информативни инфографики, а тази направена от Skilled.co е точно такава. Сравнението между най-популярните CMS платформи – WordPress, Joomla и Drupal ще ви помогне да изберете най-подходящата платформа за новия ви уебсайт. Критериите за сравнение са характеристики като сигурност, време за инсталация, функционалности, теми и плъгини и нужни умения за използването им.


Прочети повече →

Уебинар „Как да си направиш сайт: Първи стъпки“ – Въпроси и отговори

Webinar-First-steps-WP-300-262„Как да си направиш сайт първи: Първи стъпки“ събра на 21.02.2017 г. в платформата на Webinaria.bg уеб ентусиасти и желаещи да стартират своето първо WordPress приключение съвсем сами. Безплатния уебинар, организиран от хостинг компания ICN.Bg с любезното съдействие на нашите партньори и приятели от Webinaria.bg, се води от Любо Николов, който е основател на онлайн […]


Прочети повече →