Сайт за вашия туристически бизнес – WordPress от нулата!

  by    0   1

България става все по-търсена туристическа дестинация в търсачките и много чужденци избират почивка в китната ни страна, за да се насладят на културата, храната и природата. Но кое е най-важното нещо, за да могат интернет потребителите да ви открият в мрежата – сайт на вашия бизнес. Вижте защо е важно да направите собствена страница и как бързо и лесно да създадете свой собствен сайт съвсем сами.
Защо е важно вашият туристически бизнес да има сайт?

Не е достатъчно да имате Facebook страница и да сте се регистрирали в няколко букинг сайта, ако те не препращат към един основен сайт, в който да има голяма галерия със снимки, ваши контакти и форма за резервация. Собственият сайт е основния начин интернет поколението, което в момента управлява света, да открие вашия бизнес. Тогава какво чакате?!

Трудно ли е да се направи един сайт?

Не, вече не е трудно да се направи и поддържа един сайт. Има много безплатни платформи, с които само с няколко лесни стъпки можете да създадете една красива и лесна за управление страница. Най-популярните са WordPress и Joomla, като WordPress притежава десетки красиви безплатни и платени теми, които са подходящи за туристически бизнес от всякакви размери.

Стъпка 1: Хостинг план

Имате нужда от хостинг план – споделен хостинг, VPS, Cloud или Нает сървър. В зависимост от големината на вашия сайт е добре да прецените какъв хостинг план трябва да заявите. В случай на липса на ресурси, винаги можете да преминете на по-висок споделен хостинг план или друг вид хостинг услуга. ICN.Bg предлага споделен хостинг с безплатен cPanel контролен панел, от където можете бързо и лесно да инсталирате безброй безплатни приложения като CMS платформата WordPress само с няколко клика през Softaculous. Не пропускайте да изберете атрактивно, кратко и лесно запомнящо се име за вашия домейн. Можете да прочетете още съвети за по-добър брандинг тук.

Стъпка 2: Инсталиране на WordPress

WordPress е безплатна платформа за създаване на сайтове, която има десетки приложения – от собствен блог, сайт за вашия бизнес и дори онлайн магазин. Вижте как в шест стъпки да инсталирате и конфигурирате вашия нов WordPress сайт директно през cPanel акаунта си и Softaculous тук.

През cPanel на ICN.Bg и софтуерът за бързо инсталиране на приложения Softaculous инсталираме последната версия 4.4.2 на WordPress. При инсталацията на нашия WordPress сайт избираме желаната тема.

Стъпка 3: Смяна на активна тема

Можете да смените избраната тема на вашия нов сайт от администраторския му панел. В случая мога да достъпя моя панел през http://www.kat.bgschool.bg/wp-admin/, където изписвам потребителското си име и парола (Винаги генерирайте сложни пароли за вашите акаунти!).

След това влизаме в меню „Външен вид“ > „Теми“.

wp-tema

От тук можем да активираме всяка от инсталираните теми с бутон “ Включване“ или да инсталираме нова тема с бутон „Добави“.

wp-tema1

В меню „Добавяне на теми“ можем да търсим, изберем и инсталираме различни теми.

wp-tema2

След натискане на бутон „Инсталиране“ трябва да изчакаме, докато темата се добавя. След това ще се визуализира екран за успешното ѝ инсталиране, от където можем да я активираме с бутон „Включване“. Нашата тема е вече сменена!

Стъпка 4: Конфигуриране на нашия нов WordPress сайт 

След успешна инсталация на нашия нов уебсайт, се сблъскваме с лесния за управление и все пак непознат интерфейс на WordPress.

От администраторския панел можем да достъпим нашия сайт и да зададем нужните настройки:

wp-nastr1

Влизаме в меню „Настройки“:

wp-nastr2

В зависимост от темата, която използвате, първоначално панелът за настройки ще изглежда приблизително така:

main

От страничните менюта можем да зададем различни настройки – можем да добавим изображения, да сложим текстове на заглавната страница и да включим различни „джаджи“, с които разполага дадената тема, като календар, поле за търсене или да използваме полезната джаджа „Текст“, за да добавим код от друг сайт. Експериментирайте и открийте най-добрата визия за вашия сайт!

Стъпка 5: Добавяне на нова подстраница

За да добавим нова подстраница в нашия сайт, трябва да влезем обратно в aдминистраторския панел /wp-admin/. От там отиваме на меню „Страници“, от където можем да добавим нова страница и да редактираме вече създадените.

wpnastr3_1

Стъпка 6: Инсталиране на плъгини

Плъгините са важна част от всеки WordPress сайт – те добавят функционалности, повишават сигурността и дават нови възможности за вашия туристически бизнес.

Как се инсталира един плъгин?

WP-plugins3От администраторския панел на нашия WordPress сайт отиваме на меню „Разширения“, от където можем да включим или изключим всеки инсталиран плъгин или да добавим всяко желано разширение.

! Важно: Имайте предвид, че плъгините трябва да се ъпдейтват регулярно, за да не станат предпоставка за пробив в сигурността!

Вече писахме за най-популярните security плъгини за WordPress в част 1 и част 2, но нека видим кои още плъгини ни трябват, когато говорим за туристическия бизнес.

.

.

.

От какво още има нужда един сайт за туристически бизнес? 

  • Форма за резервация
  • Плъгин за онлайн плащания
  • Форма за контакт/запитване
  • Книга за препоръки / оценки 
  • Google maps – може да се сложи като код в джаджа тип „Текст“
  • Прогноза за времето – може да се вземе като код от сайт за прогнозата за времето, какъвто е sinoptik.bg и да се сложи в джаджа тип „Текст“

Стъпка 7: SSL сертификат – една важна стъпка за защита на личните данни.

В момента си задавате въпроса „Имам ли нужда от SSL сертификат?“. Ако през вашия сайт минава чувствителна информация, като лични данни на клиенти, извършват се онлайн плащания и резервации, тогава имате нужда от сигурността, която предлага един SSL сертификат.

“https” пред вашето домейн име в полето на браузъра ще ви даде множество преимущества: SSL сертификатите помагат за по-висок ранкинг в търсачките, дават сигурност и увереност на клиентите, които могат да са спокойни, че техните лични данни ще бъдат защитени и разбира се, SSL сертификатът ще защити връзката към сайта ви от „подслушване“ и кражба на чувствителна информация.

Ако продължавате да си мислите, че създаването на един сайт е трудно, нищо не ви пречи все пак да опитате. Няма да загубите нищо, а ползите, които можете да придобиете, са неизмерими. Можете да прочетете още за това от какво има нужда туристическия бизнес в нашата статия за реклама и присъствие на туристическия бизнес.

От екипа на ICN.Bg оставаме насреща, ако имате въпроси относно настройването на вашия нов WordPress сайт. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате запитвания за нашите хостинг услуги.


Подобни публикации

Какво е уеб сайт?

web-site-300-262В днешния мобилен и технологичен свят бизнесът има силно присъствие в Интернет. Ако вие имате компания, но нямате уеб сайт, то на практика бизнесът ви се дефинира като изцяло “офлайн” и ограничавате достъпа на клиентите си до вашите продукти и услуги. Но защо да се възползвате от това да сте в Мрежата и какви са възможностите, […]


Прочети повече →

Съвети за подобряването скоростта на сайта ви

web-site-speed-300-262Преди SEO oптимизацията на сайта ви има едно важно нещо, за което е нужно да се погрижите. То е не по-малко наложащо и е от основно значение за Google ранкинга на уебсайта. Добре структурираният сайт със скоростно зареждане е от основно значение за качествения user experience. Една от първите оптимизации, които трябва да направите за […]


Прочети повече →

Подобряване производителността на сайта ви с ActiveCache – статистика и тестове

ActiveCache-300-262Статистиката ни показва, че вече голяма част от нашите клиенти са активирали ActiveCache – инструмента, който предостави бързина на сайта ви и помогна за ефективното използване на хостинг ресурсите. Производителността на тези уебсайтове се повиши благодарение на кеширащите системи, който се активират с помощта на ActiveCache – Redis и Memcached. В тази статия ще ви […]


Прочети повече →

Как ефективно да планирате новия си уебсайт?

web-site-planning-300-262Както е с всички важни проекти, навременното планиране и ясните цели за уебсайта ви са задължителна част от бъдещия му успех. Ясната посока, която сте определили, няма да ви гарантира успех, но ще увеличи шанса да си спестите неспазени срокове, надхвърлени бюджети и съдържание, попаднало не на мястото си. Пътят, по който ще върви новият […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ – Въпроси и отговори

Webinar-GoogleAds-300-262След успешния уебинар „Как да изградим успешна AdWords кампания?“ останаха много въпроси, на които обещахме да ви дадем отговор. Валя Йорданова от дигитална агенция PPC.bg, която бе лектор на събитието и която спедели своя опит и познания с всички участници, ви е подготвила един полезен материал, в който ще откриете още ценна информация за платформата […]


Прочети повече →