Как Google Chrome ще показва на потребителите си несигурните сайтове (сайтове без HTTPS)

  by    0   1

През 2014 от Google съобщиха, че планират да уведомяват своите Google Chrome потребители за сайтове, които не са сигурни и не предоставят криптирана връзка. Ако не искате Google да ви визуализира като несигурен сайт в Google Chrome или пък искате да бъдете сигурни като потребители, какъв тип сайтове посещавате и колко са защитени данните ви, задължително трябва да прочетете следващите редове.  

httpx

Както знаем, сигурността и защитата на личните данни в онлайн пространството са водещи теми и Google неизменно е част от всичко това. Ето защо, от гиганта са решили за в бъдеще техният браузър, Google Chrome, да ни показва некриптираните сайтове като несигурни и да известява потребителите си, визуализирайки ги с червен “x”върху катинара в URL лентата.
С тази предстояща промяна в Chrome, Google дава да се разбере, че разумното бъдеще ще включва само криптирани сайтове и всички те трябва да бъдат достъпвани под HTTPS.

Или накратко: HTTP = НЕСИГУРЕН САЙТ

http

В момента, Chrome ни показва сайтове, които не са криптирани (HTTP) само с икона „празна страница“, със зелен заключен катинар тези, които са криптирани (HTTPS) сайтове и с катинар с червен „x“, когато нещо с HTTPS страницата не е наред.

Всички, които искат да видят как ще се случва това в близко бъдеще, може да напишат в нов подпрозорец на браузъра chrome://flags/ и след това да навигират до опцията „означаване на незащитените източници като ненадеждни“ и от падащото меню да изберат това да се визуализира.

 

chrome_flag

 

Вhttpw Chrome настройката за визуализиране на несигурни източници, е зададена да е по подразбиране, което означава, че ако потребител попадне
на незащитен сайт, браузъра няма да го визуализира като такъв, т.е. отново с икона „празна страница“. Ако искате несигурните източници да ви се визуализират като такива, ще трябва сами да настроите браузърите си от падащото меню за настройка.

 

Промяната става бързо и се актуализира веднага след потвърждаването ѝ, естествено е необходим и рестарт на браузъра, като това става автоматично.
Ето какво се получава, след когато сме избрали несигурните сайтове да ни се показват като такива:

Http

 

 

 

Така изглежда сайт без HTTPS, но със запазени настройки по подразбиране:

whitepage

 

 

 

Основната цел на тази промяна е потребителите ясно да разбират, че HTTP не предоставя сигурност на данните и връзката.

Защо това е така?

На всеки сайт, на който данните се трансферират през HTTP протокол, връзката между сървъра и потребителя е свободна, което означава, че всеки който малко разбира от това как да „пробие“ мрежата, може да открадне важни пароли, лични съобщения или чувствителна информация.
От своя страна HTTPS не просто защитава вашите данни, а също така гарантира, че потребителят действително се е свързал с правилния сайт, а не с измамен такъв.

Много е важно това да бъде така, защото създаването на фалшива версия на сайт, на който потребителите имат доверие, е любимата тактика на повечето злонамерени атакуващи.
HTTPS още гарантира, че трета страна няма да може да достъпи връзката и да инсталира зловреден софтуер или да контролира информацията ви.
Не бива да забравяме и факта, че HTTPS сайтовете се ранкират много по-добре при класирането на сайтовете в резултатите от търсенията онлайн.
Кога точно тези промени ще станат реалност и какво точно ще визуализира настройката по подразбиране в популярния браузър, остава да чакаме, но едно е сигурно – HTTPS е необходимост.


Подобни публикации

Подобряване производителността на сайта ви с ActiveCache – статистика и тестове

ActiveCache-300-262Статистиката ни показва, че вече голяма част от нашите клиенти са активирали ActiveCache – инструмента, който предостави бързина на сайта ви и помогна за ефективното използване на хостинг ресурсите. Производителността на тези уебсайтове се повиши благодарение на кеширащите системи, който се активират с помощта на ActiveCache – Redis и Memcached. В тази статия ще ви […]


Прочети повече →

Как ефективно да планирате новия си уебсайт?

web-site-planning-300-262Както е с всички важни проекти, навременното планиране и ясните цели за уебсайта ви са задължителна част от бъдещия му успех. Ясната посока, която сте определили, няма да ви гарантира успех, но ще увеличи шанса да си спестите неспазени срокове, надхвърлени бюджети и съдържание, попаднало не на мястото си. Пътят, по който ще върви новият […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ – Въпроси и отговори

Webinar-GoogleAds-300-262След успешния уебинар „Как да изградим успешна AdWords кампания?“ останаха много въпроси, на които обещахме да ви дадем отговор. Валя Йорданова от дигитална агенция PPC.bg, която бе лектор на събитието и която спедели своя опит и познания с всички участници, ви е подготвила един полезен материал, в който ще откриете още ценна информация за платформата […]


Прочети повече →

Кои са видовете хостинг?

web-hosting-types-300-262 (1)Всички сайтове, които посещавате, независимо дали Facebook, онлайн магазин, блог или пък имейл доставчика ви, използват хостинг. Хостингът е една от тези сфери, в които човек лесно може да се „изгуби“, ако няма правилната „карта“. За да ви ориентираме в множеството различни услуги, сме ви подготвили полезна статия, която ще ви въведе в спецификите на […]


Прочети повече →

Какво е уеб хостинг?

web-hosting-300-262Всеки ден включваме компютъра и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Когато решим, че искаме и ние да имаме собствен уеб сайт, се замисляме как се справят другите с тази задача. Първоначално ни се струва трудно, но този […]


Прочети повече →