Съвети за подобряването скоростта на сайта ви

  by    0   0

Преди SEO oптимизацията на сайта ви има едно важно нещо, за което е нужно да се погрижите. То е не по-малко наложащо и е от основно значение за Google ранкинга на уебсайта. Добре структурираният сайт със скоростно зареждане е от основно значение за качествения user experience. Една от първите оптимизации, които трябва да направите за сайта си е очевидна – да го направите бърз.

С растящата скорост на интернет връзката, търпението на потребителя се изчерпва по-бързо от всякога. Проучвания на Akamai сочат, че 40% от онлайн купувачите ще напуснат страницата ви, ако тя не е заредила до 3 секунди, а 47% очакват сайтът да е заредил до втората. Експерименти на Google пък са открили, че забавяне от половин секунда при зареждане може да доведе до намаляване от 20% на уеб трафика. Поради тази причина търсещите машини отдават все по-голямо значение на фактора бързина на зареждане, при определяне ранкинга на сайта ви в резултатите от търсенето. Но от какво точно зависи скороста на сайта и как можем да я подобрим?

Кеширане на уеб страници
Tози метод превръща страниците в статична HTML версия като по този начин се избягват заявките към базите дании, които изискват време. Ползата за потребителя е, че при разглеждането на кеширана страница те получават достъп до страницата по-бързо. Повечето CMS платформи като WordPress и Joomla имат плъгини, които ще направят кеширането за вас. Инструментът WordPress Management ще ви асистира в инсталирането и конфигурирането на кеширащ плъгин за вашия WordPress сайт.

Преоразмеряване на изображения
Големите картинки изискват повече време да бъдат заредени, за това е важно изображенията на сайта ви да са правилно форматирани и компресирани в размерът, който ви трябва. Съществуват полезни сайтове и приложения като Pic Resize и Pixlr, с които ще можете да изрязвате преоразмерявате и избирате формат на картинките (препоръчителният е JPEG), а дори и да добавяте ефекти.

Използване на CDN (Content Delivery Network)
Мрежите за доставяне на съдържание репликират данните на уебсайта на множество сървъри. Тези сървъри са разпределени в ключови географски локации, с цел те да бъдат максимално близо до вашите потребители, като по този начин сайтът ви се отваря в пъти по-бързо от обичайното. Пример за CDN услуга е Cloudflare.

Намаляване броя на плъгините
Твърде многото инсталирани плъгини на уебсайта ви го правят по-бавен, за това е най-добре да деинсталирате всички плъгини, които не използвате. Твърде възможно е и да пропускате да обновявате тези плъгини, което пък създава проблеми със сигурността на сайта.

Минимизиране кода на уебсайта 
Всяко „парче“ ненужен код (дори един допълнителен space) добавя към размерите на сайта. PageSpeed Insights инструмента на Google ще ви предостави информация за проблемите, които влияят негативно на скоростта на сайта ви. Той също така ще ви покаже кой вид код може да бъде сбит, с цел намаляване на ресурсите и спестяване на байтове данни.

Чрез тези лесни за изпълнение методи, сами ще подобрите производителността на сайта си и Google ранкинга му. Допълнителните безплатни екстри предлагани от хостинг компания ICN.Bg, значително биха улеснили работата ви. Пример за такива екстри, които са включени в хостинг пакетитe са ActiveCache – помагащ значително с кеширането на сайта ви и CloudFlare  – гореспоменатият CDN.

Бързото зареждане на уебстраниците на сайта ви допринасят за доброто впечатление, с което ще останат посетителите на сайта ви. Тези съвети не са трудни за изпъление, но пък могат да направят разликата за потребител, който влиза за първи път в уебсайта и не обича да чака. Все пак целта ви е да накарате посетителите да се върнат, нали?


Подобни публикации

Каква е разликата между уеб мейл и имейл клиент?

mail-web-client-300-262В днешно време благодарение на Интернет можем да изпратим имейл от една точка на света до друга само с един клик и то за секунди. Писането и четенето на имейли е неразделна част от нашето ежедневие и съществуват много устройства, които можем да използваме за тази цел – настолни компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони. Освен […]


Прочети повече →

Най-добрите плъгини в WordPress – Част 1

wp-plugins-300-262-02Плъгините в WordPress са една честа тема за разговор от феновете на платформата. Кои да добавим? Кои ще са полезни за целта на уебсайта ни? Има ли плъгин, който може да реши наш конкретен проблем? В тази поредица от статии ще разгледаме едни от най-полезните WordPress плъгини, които могат да са от изключително значение за […]


Прочети повече →

Какво е уеб сайт?

web-site-300-262В днешния мобилен и технологичен свят бизнесът има силно присъствие в Интернет. Ако вие имате компания, но нямате уеб сайт, то на практика бизнесът ви се дефинира като изцяло “офлайн” и ограничавате достъпа на клиентите си до вашите продукти и услуги. Но защо да се възползвате от това да сте в Мрежата и какви са възможностите, […]


Прочети повече →

Подобряване производителността на сайта ви с ActiveCache – статистика и тестове

ActiveCache-300-262Статистиката ни показва, че вече голяма част от нашите клиенти са активирали ActiveCache – инструмента, който предостави бързина на сайта ви и помогна за ефективното използване на хостинг ресурсите. Производителността на тези уебсайтове се повиши благодарение на кеширащите системи, който се активират с помощта на ActiveCache – Redis и Memcached. В тази статия ще ви […]


Прочети повече →

Как ефективно да планирате новия си уебсайт?

web-site-planning-300-262Както е с всички важни проекти, навременното планиране и ясните цели за уебсайта ви са задължителна част от бъдещия му успех. Ясната посока, която сте определили, няма да ви гарантира успех, но ще увеличи шанса да си спестите неспазени срокове, надхвърлени бюджети и съдържание, попаднало не на мястото си. Пътят, по който ще върви новият […]


Прочети повече →