Съвети за подобряването скоростта на сайта ви

  by    0   0

Преди SEO oптимизацията на сайта ви има едно важно нещо, за което е нужно да се погрижите. То е не по-малко наложащо и е от основно значение за Google ранкинга на уебсайта. Добре структурираният сайт със скоростно зареждане е от основно значение за качествения user experience. Една от първите оптимизации, които трябва да направите за сайта си е очевидна – да го направите бърз.

С растящата скорост на интернет връзката, търпението на потребителя се изчерпва по-бързо от всякога. Проучвания на Akamai сочат, че 40% от онлайн купувачите ще напуснат страницата ви, ако тя не е заредила до 3 секунди, а 47% очакват сайтът да е заредил до втората. Експерименти на Google пък са открили, че забавяне от половин секунда при зареждане може да доведе до намаляване от 20% на уеб трафика. Поради тази причина търсещите машини отдават все по-голямо значение на фактора бързина на зареждане, при определяне ранкинга на сайта ви в резултатите от търсенето. Но от какво точно зависи скороста на сайта и как можем да я подобрим?

Кеширане на уеб страници
Tози метод превръща страниците в статична HTML версия като по този начин се избягват заявките към базите дании, които изискват време. Ползата за потребителя е, че при разглеждането на кеширана страница те получават достъп до страницата по-бързо. Повечето CMS платформи като WordPress и Joomla имат плъгини, които ще направят кеширането за вас. Инструментът WordPress Management ще ви асистира в инсталирането и конфигурирането на кеширащ плъгин за вашия WordPress сайт.

Преоразмеряване на изображения
Големите картинки изискват повече време да бъдат заредени, за това е важно изображенията на сайта ви да са правилно форматирани и компресирани в размерът, който ви трябва. Съществуват полезни сайтове и приложения като Pic Resize и Pixlr, с които ще можете да изрязвате преоразмерявате и избирате формат на картинките (препоръчителният е JPEG), а дори и да добавяте ефекти.

Използване на CDN (Content Delivery Network)
Мрежите за доставяне на съдържание репликират данните на уебсайта на множество сървъри. Тези сървъри са разпределени в ключови географски локации, с цел те да бъдат максимално близо до вашите потребители, като по този начин сайтът ви се отваря в пъти по-бързо от обичайното. Пример за CDN услуга е Cloudflare.

Намаляване броя на плъгините
Твърде многото инсталирани плъгини на уебсайта ви го правят по-бавен, за това е най-добре да деинсталирате всички плъгини, които не използвате. Твърде възможно е и да пропускате да обновявате тези плъгини, което пък създава проблеми със сигурността на сайта.

Минимизиране кода на уебсайта 
Всяко „парче“ ненужен код (дори един допълнителен space) добавя към размерите на сайта. PageSpeed Insights инструмента на Google ще ви предостави информация за проблемите, които влияят негативно на скоростта на сайта ви. Той също така ще ви покаже кой вид код може да бъде сбит, с цел намаляване на ресурсите и спестяване на байтове данни.

Чрез тези лесни за изпълнение методи, сами ще подобрите производителността на сайта си и Google ранкинга му. Допълнителните безплатни екстри предлагани от хостинг компания ICN.Bg, значително биха улеснили работата ви. Пример за такива екстри, които са включени в хостинг пакетитe са ActiveCache – помагащ значително с кеширането на сайта ви и CloudFlare  – гореспоменатият CDN.

Бързото зареждане на уебстраниците на сайта ви допринасят за доброто впечатление, с което ще останат посетителите на сайта ви. Тези съвети не са трудни за изпъление, но пък могат да направят разликата за потребител, който влиза за първи път в уебсайта и не обича да чака. Все пак целта ви е да накарате посетителите да се върнат, нали?


Подобни публикации

Подобряване производителността на сайта ви с ActiveCache – статистика и тестове

ActiveCache-300-262Статистиката ни показва, че вече голяма част от нашите клиенти са активирали ActiveCache – инструмента, който предостави бързина на сайта ви и помогна за ефективното използване на хостинг ресурсите. Производителността на тези уебсайтове се повиши благодарение на кеширащите системи, който се активират с помощта на ActiveCache – Redis и Memcached. В тази статия ще ви […]


Прочети повече →

Как ефективно да планирате новия си уебсайт?

web-site-planning-300-262Както е с всички важни проекти, навременното планиране и ясните цели за уебсайта ви са задължителна част от бъдещия му успех. Ясната посока, която сте определили, няма да ви гарантира успех, но ще увеличи шанса да си спестите неспазени срокове, надхвърлени бюджети и съдържание, попаднало не на мястото си. Пътят, по който ще върви новият […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ – Въпроси и отговори

Webinar-GoogleAds-300-262След успешния уебинар „Как да изградим успешна AdWords кампания?“ останаха много въпроси, на които обещахме да ви дадем отговор. Валя Йорданова от дигитална агенция PPC.bg, която бе лектор на събитието и която спедели своя опит и познания с всички участници, ви е подготвила един полезен материал, в който ще откриете още ценна информация за платформата […]


Прочети повече →

Кои са видовете хостинг?

web-hosting-types-300-262 (1)Всички сайтове, които посещавате, независимо дали Facebook, онлайн магазин, блог или пък имейл доставчика ви, използват хостинг. Хостингът е една от тези сфери, в които човек лесно може да се „изгуби“, ако няма правилната „карта“. За да ви ориентираме в множеството различни услуги, сме ви подготвили полезна статия, която ще ви въведе в спецификите на […]


Прочети повече →

Какво е уеб хостинг?

web-hosting-300-262Всеки ден включваме компютъра и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Когато решим, че искаме и ние да имаме собствен уеб сайт, се замисляме как се справят другите с тази задача. Първоначално ни се струва трудно, но този […]


Прочети повече →