Нужен ли е SSL сертификат за сайта ви?

  by    0   0

Как да подобрим интернет сигурността е един най-често обсъжданите въпроси, който касае собственици на сайтове. Защитаването на личните данни на посетителите на сайта е главен приоритет, стоящ пред всеки уебсайт, който иска да расте от към трафик и лоялност от страна на потребителите. Оцветената в зелено адресна лента с информация за фирмата е едно от първите неща, които новият посетител вижда в сайта ви, а това говори за професионализъм и гаранция за безопасно посещение.

SSL протоколът (съкращение от Secure Sockets Layer) е криптографски протокол за връзка между потребител и сървър, използван за пренасяне на информация в интернет. SSL-ът работи като цифров паспорт, който проверява както своите правомощия, така и правомощията на сървъра. Когато и двете самоличности са проверени, SSL предоставя защитена връзка през HTTPS протокола.

SSL сертификатът е синоним на гаранция за сигурност – той представлява дигитален сертификат, който удостоверява автентичността на уебсайта и криптира информацията чрез SSL технологията. В момента, в който посетител на сайта ви изпраща към сървъра чувствителна информация като лични и кредитни данни, браузъра на потребителя се свързва с дигиталния сертификат и установява сигурна връзка. Повечето онлайн магазини са на стартиращи бизнеси с ограничен бюджет за това доставчиците на платени сертификати като Symantec, Comodo, RapidSSL и други предоставят достъпни решения за всеки тип сайт.

SSL сертификатът е важен и от гледна точка на положителното му влияние спрямо SEO. Google ще класира по-добре защитените, криптирани сайтове, понеже SSL сертификатът вече е част от алгоритъма за класиране в търсачката.

Но вече може би се питате как да се сдобия със SSL сертификат. Опциите са две – безплатния SSL Let’s Encrypt или да закупите от един от доставчиците в мрежата, наричани издатели.

Безплатен SSL сертификат Let’s Encrypt

Let’s Encrypt e безплатен SSL сертификат от типа DV (Domain Validation), който удостоверява единствено автентичността на вашето домейн име и се използва като алтернатива на платените SSL сертификати. Той не изисква сложни настройки, валидиране на идентичност и се инсталира за секунди към за вашия стартиращ уеб сайт или онлайн проект. Предоставя се като допълнителна хостинг екстра към плановете на ICN.Bg – Икономичен хостинг, Бизнес хостинг и Стандартен хостинг.

SSL сертификати за сигурност

SSL сертификатите предоставяни от издатели са разделени на три основни вида – стандартни SSL сертификати, EV SSL сертификати и Wildcard SSL. Повече за видовете SSL сертификати можете да прочетете тук. Geo Trust, Comodo, Thawte и VeriSign & Symantec пък са лидерите на пазара, a ICN.Bg осигурява възможност за избор на всички техни продукти. Основният принцип при избор на подходящ сертификат за вашия сайт е според нивото на сигурност и гаранциите, които предоставя сертификатът, а също така обема и типа транзакции, които ще се извършват през съответния сайт. Платените сертификати предоставят застрахователни премии при евентуален пробив на трети лица или злоупотреба с данни, а при безплатния Let’s Encrypt няма такава парична гаранция.

Повече за разликите между безплатният Let’s Encrypt и платените SSL сертификати можете да намерите тук.

Важно е да знаете, че за да използвате обновения HTTP/2 протокол, е необходимо сайтът ви да поддържа сигурна връзка и да има SSL сертификат – повече информация за HTTP/2 и как се използва можете да прочетете в нашата блог статия. Let’s Encrypt e най-лесният начин да преминете към използване на HTTP/2 понеже е безплатен и не изисква сложни конфигурации.

Ако все все още не сте си отговорили на въпроса „Нужен ли е SSL сертификат за сайта ми?“, се регистрирайте за специализирания ни White Paper, в който ще намерите още важна информация по темата защита на сайта със SSL и съвети как да изберете най-подходящия SSL сертификат. В документът ще откриете и промо код за 10% отстъпка за закупуване на вашия нов SSL сертификат!

SSL White Paper

 

 


Подобни публикации

Кои са видовете хостинг?

web-hosting-types-300-262 (1)Всички сайтове, които посещавате, независимо дали Facebook, онлайн магазин, блог или пък имейл доставчика ви, използват хостинг. Хостингът е една от тези сфери, в които човек лесно може да се „изгуби“, ако няма правилната „карта“. За да ви ориентираме в множеството различни услуги, сме ви подготвили полезна статия, която ще ви въведе в спецификите на […]


Прочети повече →

Какво е уеб хостинг?

web-hosting-300-262Всеки ден включваме компютъра и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Когато решим, че искаме и ние да имаме собствен уеб сайт, се замисляме как се справят другите с тази задача. Първоначално ни се струва трудно, но този […]


Прочети повече →

Какво е Google AdWords и какви са предимствата на онлайн рекламата?

GoogleAds-300-262През последното деситилетие бизнесът засили своето присъствие в Мрежата и вече почти няма българска компания, която да не представя своите продукти и услуги в интернет пространството. Става все по-удобно да се рекламира онлайн и с малко бюджет да достигате хиляди потребители ежедневно. Google AdWords прави задачата още по-лесна и ви позволява да таргетирате правилните хора и да […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“

Webinar-GoogleAds-300-262Имаме удоволствието да ви поканим на нашия безплатен уебинар на тема „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ , където ще разберете повече за един от най-мощните маркетингови инструменти в съвременния технологичен свят. Уебинарът е с практическа насоченост и ще ви помогне да създадете своя първа рекламна кампания в Google, да я управлявате […]


Прочети повече →

Инфографика: WordPress vs. Joomla vs. Drupal

asdВсички обичаме детайлни и информативни инфографики, а тази направена от Skilled.co е точно такава. Сравнението между най-популярните CMS платформи – WordPress, Joomla и Drupal ще ви помогне да изберете най-подходящата платформа за новия ви уебсайт. Критериите за сравнение са характеристики като сигурност, време за инсталация, функционалности, теми и плъгини и нужни умения за използването им.


Прочети повече →