Нужен ли е SSL сертификат за сайта ви?

  by    0   0

Как да подобрим интернет сигурността е един най-често обсъжданите въпроси, който касае собственици на сайтове. Защитаването на личните данни на посетителите на сайта е главен приоритет, стоящ пред всеки уебсайт, който иска да расте от към трафик и лоялност от страна на потребителите. Оцветената в зелено адресна лента с информация за фирмата е едно от първите неща, които новият посетител вижда в сайта ви, а това говори за професионализъм и гаранция за безопасно посещение.

SSL протоколът (съкращение от Secure Sockets Layer) е криптографски протокол за връзка между потребител и сървър, използван за пренасяне на информация в интернет. SSL-ът работи като цифров паспорт, който проверява както своите правомощия, така и правомощията на сървъра. Когато и двете самоличности са проверени, SSL предоставя защитена връзка през HTTPS протокола.

SSL сертификатът е синоним на гаранция за сигурност – той представлява дигитален сертификат, който удостоверява автентичността на уебсайта и криптира информацията чрез SSL технологията. В момента, в който посетител на сайта ви изпраща към сървъра чувствителна информация като лични и кредитни данни, браузъра на потребителя се свързва с дигиталния сертификат и установява сигурна връзка. Повечето онлайн магазини са на стартиращи бизнеси с ограничен бюджет за това доставчиците на платени сертификати като Symantec, Comodo, RapidSSL и други предоставят достъпни решения за всеки тип сайт.

SSL сертификатът е важен и от гледна точка на положителното му влияние спрямо SEO. Google ще класира по-добре защитените, криптирани сайтове, понеже SSL сертификатът вече е част от алгоритъма за класиране в търсачката.

Но вече може би се питате как да се сдобия със SSL сертификат. Опциите са две – безплатния SSL Let’s Encrypt или да закупите от един от доставчиците в мрежата, наричани издатели.

Безплатен SSL сертификат Let’s Encrypt

Let’s Encrypt e безплатен SSL сертификат от типа DV (Domain Validation), който удостоверява единствено автентичността на вашето домейн име и се използва като алтернатива на платените SSL сертификати. Той не изисква сложни настройки, валидиране на идентичност и се инсталира за секунди към за вашия стартиращ уеб сайт или онлайн проект. Предоставя се като допълнителна хостинг екстра към плановете на ICN.Bg – Икономичен хостинг, Бизнес хостинг и Стандартен хостинг.

SSL сертификати за сигурност

SSL сертификатите предоставяни от издатели са разделени на три основни вида – стандартни SSL сертификати, EV SSL сертификати и Wildcard SSL. Повече за видовете SSL сертификати можете да прочетете тук. Geo Trust, Comodo, Thawte и VeriSign & Symantec пък са лидерите на пазара, a ICN.Bg осигурява възможност за избор на всички техни продукти. Основният принцип при избор на подходящ сертификат за вашия сайт е според нивото на сигурност и гаранциите, които предоставя сертификатът, а също така обема и типа транзакции, които ще се извършват през съответния сайт. Платените сертификати предоставят застрахователни премии при евентуален пробив на трети лица или злоупотреба с данни, а при безплатния Let’s Encrypt няма такава парична гаранция.

Повече за разликите между безплатният Let’s Encrypt и платените SSL сертификати можете да намерите тук.

Важно е да знаете, че за да използвате обновения HTTP/2 протокол, е необходимо сайтът ви да поддържа сигурна връзка и да има SSL сертификат – повече информация за HTTP/2 и как се използва можете да прочетете в нашата блог статия. Let’s Encrypt e най-лесният начин да преминете към използване на HTTP/2 понеже е безплатен и не изисква сложни конфигурации.

Ако все все още не сте си отговорили на въпроса „Нужен ли е SSL сертификат за сайта ми?“, се регистрирайте за специализирания ни White Paper, в който ще намерите още важна информация по темата защита на сайта със SSL и съвети как да изберете най-подходящия SSL сертификат. В документът ще откриете и промо код за 10% отстъпка за закупуване на вашия нов SSL сертификат!

SSL White Paper

 

 


Подобни публикации

Какво е уеб сайт?

web-site-300-262В днешния мобилен и технологичен свят бизнесът има силно присъствие в Интернет. Ако вие имате компания, но нямате уеб сайт, то на практика бизнесът ви се дефинира като изцяло “офлайн” и ограничавате достъпа на клиентите си до вашите продукти и услуги. Но защо да се възползвате от това да сте в Мрежата и какви са възможностите, […]


Прочети повече →

Съвети за подобряването скоростта на сайта ви

web-site-speed-300-262Преди SEO oптимизацията на сайта ви има едно важно нещо, за което е нужно да се погрижите. То е не по-малко наложащо и е от основно значение за Google ранкинга на уебсайта. Добре структурираният сайт със скоростно зареждане е от основно значение за качествения user experience. Една от първите оптимизации, които трябва да направите за […]


Прочети повече →

Подобряване производителността на сайта ви с ActiveCache – статистика и тестове

ActiveCache-300-262Статистиката ни показва, че вече голяма част от нашите клиенти са активирали ActiveCache – инструмента, който предостави бързина на сайта ви и помогна за ефективното използване на хостинг ресурсите. Производителността на тези уебсайтове се повиши благодарение на кеширащите системи, който се активират с помощта на ActiveCache – Redis и Memcached. В тази статия ще ви […]


Прочети повече →

Как ефективно да планирате новия си уебсайт?

web-site-planning-300-262Както е с всички важни проекти, навременното планиране и ясните цели за уебсайта ви са задължителна част от бъдещия му успех. Ясната посока, която сте определили, няма да ви гарантира успех, но ще увеличи шанса да си спестите неспазени срокове, надхвърлени бюджети и съдържание, попаднало не на мястото си. Пътят, по който ще върви новият […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ – Въпроси и отговори

Webinar-GoogleAds-300-262След успешния уебинар „Как да изградим успешна AdWords кампания?“ останаха много въпроси, на които обещахме да ви дадем отговор. Валя Йорданова от дигитална агенция PPC.bg, която бе лектор на събитието и която спедели своя опит и познания с всички участници, ви е подготвила един полезен материал, в който ще откриете още ценна информация за платформата […]


Прочети повече →