Автоматични бекъпи на cloud и нает сървър

  by    0   0

http://www.youtube.com/watch?v=K-M0T88a0HQ&feature=share

Friendly Geeks показват как да създавате автоматични бекъпи на файловете и базите данни, разположени на вашия cloud или нает сървър. За целта е създаден тестов клауд сървър, на който е записан специален скрипт, който ще се използва за създаване на бекъп. Вижте стъпка по стъпка в едно видео как да създадете архив на файловете си и да предпазите информацията си.

За да свалите скрипта, кликнете тук!

В конкретната ситуация, използваме следните променливи:
NOW – показва датата и часът на изпълнение на скрипта;
FILE – името на файла, който ще се генерира след извършването на бекъпа;
BACKUP_DIR – директорията, в която ще се съхрани този файл;
WWW_DIR – директорията, я която се намират файловете, на които ще се прави бекъп.

Използваме променливите DB_USER, DB_PASS и DB_NАМЕ. Tова са MySQL потребителя, неговата парола и името на базата данни. Поменливата DB_FILE оказва името на файла с базата данни.
Следващата стъпка, е да окажем, че не желаем в архива да се запази пълния път за файловете -/var/www/html и базата данни -/var/www/backups, а ще ги запазим в директориите www и database.
Самият скрипт оказва, че пълния път трябва да се трансформира до www. Създава се dump на базата данни, кaто се използва потребителят, паролата и базата данни.
Създава се крон задача, която да изпълнява съответния скрипт. В случая той се намира в дректория /var/www и се казва script.sh. Използваме командата crontab –e, като в случая задаваме скрипта да се изпълнява на 5 минути, използвайки командата bash. Скриптът се изпълнява и създава архив в директория backups.


Подобни публикации

Кои са видовете хостинг?

web-hosting-types-300-262 (1)Всички сайтове, които посещавате, независимо дали Facebook, онлайн магазин, блог или пък имейл доставчика ви, използват хостинг. Хостингът е една от тези сфери, в които човек лесно може да се „изгуби“, ако няма правилната „карта“. За да ви ориентираме в множеството различни услуги, сме ви подготвили полезна статия, която ще ви въведе в спецификите на […]


Прочети повече →

Какво е уеб хостинг?

web-hosting-300-262Всеки ден включваме компютъра и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Когато решим, че искаме и ние да имаме собствен уеб сайт, се замисляме как се справят другите с тази задача. Първоначално ни се струва трудно, но този […]


Прочети повече →

Какво е Google AdWords и какви са предимствата на онлайн рекламата?

GoogleAds-300-262През последното деситилетие бизнесът засили своето присъствие в Мрежата и вече почти няма българска компания, която да не представя своите продукти и услуги в интернет пространството. Става все по-удобно да се рекламира онлайн и с малко бюджет да достигате хиляди потребители ежедневно. Google AdWords прави задачата още по-лесна и ви позволява да таргетирате правилните хора и да […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“

Webinar-GoogleAds-300-262Имаме удоволствието да ви поканим на нашия безплатен уебинар на тема „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ , където ще разберете повече за един от най-мощните маркетингови инструменти в съвременния технологичен свят. Уебинарът е с практическа насоченост и ще ви помогне да създадете своя първа рекламна кампания в Google, да я управлявате […]


Прочети повече →

Инфографика: WordPress vs. Joomla vs. Drupal

asdВсички обичаме детайлни и информативни инфографики, а тази направена от Skilled.co е точно такава. Сравнението между най-популярните CMS платформи – WordPress, Joomla и Drupal ще ви помогне да изберете най-подходящата платформа за новия ви уебсайт. Критериите за сравнение са характеристики като сигурност, време за инсталация, функционалности, теми и плъгини и нужни умения за използването им.


Прочети повече →