Важни акценти относно новите български домейн имена .БГ

  by    0   0

От днес вече можете да заявите домейн на български език с разширение .БГ! Това стана ясно днес на пресконференция на новия регистър Имена.Бг АД. В официалното си обръщение стана ясно, че новите домейн имена влизат в така наречения “Sunrise” период.

Ще се опитаме да отговорим на вашите въпроси свързани с новото домейн разширение .БГ, като в тази статия ще ви дадем важна информация относно периодите, през които ще премине вашата заявка и какви са основните изисквания, документи и ограничения.

Процедура по заявяване и регистриране

  1. От 08.02.2017г. можете да заявите желания домейн на кирилица с разширение .БГ от регистъра ИМЕНА.БГ или от Регистър.Бг.
  2. След като заявите своят домейн, той ще влезе в така наречения Начален “sunrise” период. Периодът е с продължителност три месеца от 08.02.2017г. до 08.05.2017г.

Какво е “sunrise” период? През този период могат да се заявят за регистриране имена на български език с разширение .БГ. В регистрите на областите .bg и .бг, при заявяване домейните с имена, които не попадат в списъка със защитени имена, се поставят в опашката за изчакване.

  1. Защитени и незащитени имена

През “sunrise” периода могат да се осъществят заявки на домейни със „защитени“ и „незащитени“ статуси. Защитени имена се считат имена на държави, имена на области и общини в България, защитени от държавата имена, географски наименования, резервирани от регистъра имена и други. Тези имена ще имат защитен статут и няма да могат да се регистрират свободно от интернет потребителите.

Защитени имена се считат и IDN домейните, които вече са регистрирани на кирилица с разширение .bg (например: кирилица.bg). Те се предоставят от Регистър.Бг на Имена.БГ и след изтичане на началния (sunrise) период имената, които не попадат в другите защитени списъци се предоставят за регистрация на РЕГИСТРАНТИТЕ на тези IDN имена в областта .bg в нормалния срок за регистрация.

  1. Не е позволено регистрирането на неподходящи имена (обидни думи или словосъчетания, противоречащи на обществения интерес и добрите нрави), както и имена на домейни, които могат да доведат до объркване.
  2. Заявяване на домейн име с основание

Прилагат се специфични процедури за запазване, заявяване и регистрация на имена в областта .бг. Целта е да се осигури “спокоен” период за заявяване на имена на кирилица в областта .бг от страна на притежателите на марки и други права върху името (основания за използване на името) и поставянето на тези имена в опашката за изчакване на обработка.

  1. Заявяване на домейн име без основание – През “sunrise” периода потребителите могат да заявят домейн име на български език с разширение .БГ без основание, като в този случай ще попаднат в списъка на изчакване на обработка на предходните списъци.
  2. Сортиране по приоритет и Арбитриране

След изтичане на “sunrise” периода, ще се осъществи Сортиране по приоритет на заявените имена и Арбитриране. С приоритет са заявителите, които имат права и могат да предоставят основание за ползване на името. Ако двама или повече заявители предявят право за едно домейн име, то ще бъде поставено под арбитраж, за да се определи неговата собственост. При заявяване на домейн имена без основание ще се счита като приоритет правото на първия заявител, който е подал заявление.

  1. Регистриране на домейн име

След идентифициране на заявителите на домейн имена, които не са защитени, ще бъдат регистрирани домейн имената първо по основание и след това по номер на заявяване.

При липса на основание или при нежелание на Заявител с основание да регистрира заявеното домейн име, се дава право на първия Заявител без основание да регистрира името в нормален срок. Ако този Заявител не извърши регистрацията на името в областта .бг се дава право това да бъде направено от следващия Заявител. Това действие се повтаря, докато се осъществи регистрация на името или докато се изчерпи списъка със заявки за това име

 

Необходими документи за регистрацията на .БГ домейн имена:

  • Декларации обвързани със заявяването, регистрирането и ползването на домейн с разширение .БГ, които са определят от регистрара Имена.БГ.
  • Документи, които удостоверяват основание, ако има такова

Можете да подадете заявка за регистрация на .БГ домейни онлайн или на хартия.

 

Образуване на домейн имена в областта .БГ

Допустими символи: Буквите на кирилица от българската азбука, като домейнът се регистрира само с малки букви; Цифрите от 0-9, знакът минус „-“

Дължината на домейн името може да бъде от 3 до 63 символа. Тук се отчитат и символите, които се получават след прилагане на IDNA протокола.

Например:

софия.бг (5 символа) -> IDNA кодиране: xn--h1alin0d.xn--90ae (12 символа)

Източник: Имена.Бг

Можете да прочетете най-важните въпроси и отговори отнасящи се за заявяването и регистрацията на домейн имена на български език с новото домейн разширение .БГ тук.

Пълните Общи условия за регистрация и поддръжка на домейн имена областта .бг може да намерите на сайта на Имена.Бг

На този етап Имена.бг АД нямат готовност да ни предоставят възможността ние да бъдем техен регистратор, с което ограничават възможността ние да ви съдействаме за регистрацията на домейн имена на български. ICN.Bg има готовността и очакваме предоставяне на достъп до системата на ИМЕНА.Бг, за да можем възможно най-скоро да бъдем максимално в помощ и улеснение на нашите клиенти.


Подобни публикации

Участвай в онлайн конкурса на EURid за .eu и .ею домейни!

eurid-blog-2017Ако си притежател на .eu или .ею домейн, не пропускай да вземеш участие със сайта си в престижния онлайн конкурс организиран от EURid – официалния регистър на европейските домейни. Четвъртото издание на успешното онлайн съзтезание ще приеме сайтове от всякакъв мащаб и сфера на дейност. Участниците от непрекъснато разрастваща се европейска онлайн общност ще се […]


Прочети повече →

Видео инфографика: NVMe vs SSD vs HDD

NVMe-SSD-HDD-1280-720Може би вече сте чули за новата Faster than SSD shared hosting от ICN.Bg технология – NVMe. Но как се сравнява един SSD диск оборудван с NVMe технологията срещу SATA SSD и стандартните хард дискове (HDD). Революционния комуникационен протокол, който позволява директна комуникация с процесора ни дава възможност да предоставим по-голяма бързина спрямо SATA SSD […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“

Webinar-GoogleAds-300-262Имаме удоволствието да ви поканим на нашия безплатен уебинар на тема „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ , където ще разберете повече за един от най-мощните маркетингови инструменти в съвременния технологичен свят. Уебинарът е с практическа насоченост и ще ви помогне да създадете своя първа рекламна кампания в Google, да я управлявате […]


Прочети повече →

Студенти и ученици ще се състезават в конкурс за есе на икономическа тема

Essay_cut-300х262Четвърти национален конкурс за студентско и ученическо есе се организира от клуб „Финанси“ на Икономически университет – Варна. Вече 4-та година млади таланти обучаващи се в сферата на икономиката и финансите, запрятат ръкави и се конкурират за най-добро и креативно есе, а от хостинг компания ICN.Bg отново ще подкрепим състезанието.


Прочети повече →

Faster than SSD shared hosting от ICN.Bg с новата технология NVMe

NVMe-300-262SSD дисковете определят бъдещето на всички онлайн услуги и в най-скоро време ще изместят класическите магнитни дискове, които не предлагат толкова голяма бързина на пренос на данните. Без значение дали става въпрос за малък персонален сайт, приложение за онлайн банкиране или голяма платформа за онлайн пазаруване, всеки хостинг потребител иска неговият онлайн проект да достига […]


Прочети повече →