by    3   0

Преди няколко седмици светът разбра какво толкова от Google готвеха за своите потребители. Ние, като високо технологична компания, с интерес следим темата и решихме да споделим първите си наблюдения с вас.

1logo-350px-transperantСлед над половин година медийни спекулации, че Facebook изпреварва сериозно Google по брой потребители и, изненада!, приходи, че борсовите оценките на гигантската социална мрежа на Зукърбърг растат главоломно, Пейдж, Шмид и Брин заеха нападателна позиция. През 13-та година от основаването си, в тийнейджърска възраст, но старец на фона на Facebook, Google реши да опитоми Web 2.0 бика. За пореден път. Защото едва ли са много онези от нашите читатели, които ползват най-социалната от социалните услуги на Google – Групите. Колко от вас предпочитат Picasa пред Facebook или Flickr, ако трябва да сравняваме? Ако трябва да сте честни, бъзикате ли се с приятелите си в Buzz, или по-скоро ще пуснете някой интригуващ коментар в Twitter.

А може би не трябва да сме така късогледи и е добре да се вгледаме отвъд дърветата, за да видим гората. Може би със своята социална мрежа, с мисия „real-life sharing, rethought for the web” Google не просто иска да измести Facebook от пазара, а да създаде алтернатива на монопола, от една страна, и да продължи политиката си бавно, тенденциозно и сигурно да събира информация за потребителите си, от друга. Защото Google вече има милиони потребители по целия свят и не се притеснява да иска още и да знае още повече за тях.

Що се отнася до самия продукт, гръбнакът на мрежата е едно намигане към Facebook – така обсъжданите напоследък „кръгове“ дават на потребителите свободата да споделят определена информация с определени хора, а не всичко с всички. Така де, поне веднъж сте чували вицове за хора, които са споделили, че си търсят работа във Facebook, а за зла беда шефът (настоящият, не бъдещият) го е прочел… Google спестяват това, като придават нов смисъл на думата „кръг“.

Нищо ново и изненадващо не е груповата чат услуга Huddle, или пък изрезките от новини от Sparks. Може би Hangouts, която дава възможност за импровизиран видео чат със случайно срещнат оналайн приятел, ще има по-голям потенциал за развитие. Така или иначе, проектът сериозно разчита на емоциоланото си въздействие върху индивидуалния потребител.

Що се отнася до бизнеса, който с притаен дъх очаква пускането на корпоративните профили – вече  стотици брандове се заеха да събират последователи, макар и наясно, че Google не са благословили бизнес сметките в Google+. Не можем да не си припомним времето от близката история на Facebook, когато фирмите се представяха с персонални профили, трупаха приятели и им говореха с човешки глас, а фен страниците се ползваха с пренебрежим интерес. Няма да спекулираме по темата, просто очакваме с нетърпение да видим различната бизнес среда, която Google ще пуснат до края на годната. И макар че разполагаме с експериментален профил за наблюдение на мрежата отвътре, не планираме да го ползваме за общуване с вас.

Накратко, като хостинг компания, която разчита на постоянна двустранна комуникация със своите клиенти, се надяваме, че Google ще предложат на бизнеса една семпла онлайн среда, която ще предизвиква PR потенциала на брандовете, ще насърчава креативността и уменията за комуникация онлайн, ще се основава на качествено съдържание, а не на зайци в шапката като лайкове, томболи, игри и т.н., за да не се налага да мени правилата на играта в движение. И не на последно място, възможности за задълбочен анализ и интеграция на продукти за бизнеса като AdWords.

И накрая, социалният елемент в маркетинга ще бъде опеределящ в глобалния бизнес още дълго. Без съмнение Google разполагат с добри маркетолози, умеят за създадат любопитство около продуктите си и да ги продадат още преди да са на пазара, но доколко могат да задържат потребителите е друг въпрос. Само времето ще покаже, а ние сме с билет за първи ред.


Подобни публикации

cMailPro завладява нови международни пазари!

cMailPro-Mauritius-SriLanka-300-262След успешното внедряване на cMailPro и изграждане на мощен динамичен клъстер в най-големия телеком в Судан – Судател, професионалната бизнес имейл услуга отново затвърди своите позиции на международната IT сцена с два нови проекта. Това е поредната стъпка от световната експанзия на уникалния по рода си български IT продукт и свидетелства за развитие на телокомуникационните компании […]


Прочети повече →

Нови „джаджи“ в WordPress 4.8

wordpress-logo-stacked-rgbПоследният ъпдейт на любимата CMS платформа WordPress зарадва феновете си с промени, които обещават да направят презентирането на бранда ви по-лесно. Главният бонус, който идва с новия ъпдейт са джаджите (widgets) за изображение, видео, аудио и текст – това е една дългоочаквана екстра за подобряването на страничната лента. Повече за този и останалите ъпдейти във […]


Прочети повече →

ICN.Bg с втори дата център в България!

montana-telepoint-300-262-02  Ние знаем колко важно е за вас онлайн присъствието и непрекъсваемостта на вашите услуги онлайн. Искаме да ви представим нашия втори дата център от клас Tier 3 в град Монтана. В него можете да разположите своите онлайн проекти, да запазите отдалечено бекъп копие на платформите си или да бъде изградено за вас персонализирано Disaster […]


Прочети повече →

Участвай в онлайн конкурса на EURid за .eu и .ею домейни!

eurid-blog-2017Ако си притежател на .eu или .ею домейн, не пропускай да вземеш участие със сайта си в престижния онлайн конкурс организиран от EURid – официалния регистър на европейските домейни. Четвъртото издание на успешното онлайн състезание ще приеме сайтове от всякакъв мащаб и сфера на дейност. Участниците от непрекъснато разрастваща се европейска онлайн общност ще се […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ – Въпроси и отговори

Webinar-GoogleAds-300-262След успешния уебинар „Как да изградим успешна AdWords кампания?“ останаха много въпроси, на които обещахме да ви дадем отговор. Валя Йорданова от дигитална агенция PPC.bg, която бе лектор на събитието и която спедели своя опит и познания с всички участници, ви е подготвила един полезен материал, в който ще откриете още ценна информация за платформата […]


Прочети повече →