Европейски ден за защита на личните данни: Интервю за БНТ с Юлиян Бориславов

  by    0   0

https://www.youtube.com/watch?v=QtJxaLnmd3Y

По повод Европейския ден за защита на личните данни, БНТ ни потърсиха за експертно мнение и съвети кои са най-добрите практики за защита в онлайн пространството. Вижте какво каза нашия управител Юлиян Бориславов по темата. А в допълнение сме събрали няколко интересни статистики за онлайн престъпленията през изминалата 2014г. DDoS атаки, фишинг, скам, спам, кражба на самоличност... какви опасности дебнат в онлайн пространството?

Две са най-пикантните кибер престъпления през 2014г.: кражбата на лични данни от Ebay и случаят със Sony Pictures. През месец май миналата година, най-големият онлайн магазин eBay излезе с новината, че хакери са успели да откраднат личните данни на 233 млн. техни потребители. Информацията, която хакери са успели да откраднат са потребителски имена, пароли и телефонни номера. eBay посъветваха потребителите да сменят паролите си и увериха, че финансовата информация не е била открадната, защото е била криптирана.

Кибер атака имаше и към  Sony Pictures Entertainment, от която бяха откраднати поверителни данни като лична информация за служителите на компанията, както и информация за неиздавани  филми. Хакерите нарекоха атаката „Пазителите на мира“ („Guardians of Peace“ ) и поискаха отмяна на планираното пускане на спорния филм „Интервюто“ (The Interview). Северна Корея отрече  атаката да е дело на политически интереси.

Хакерските атаки през миналата година застигнаха и Domino’s Pizza, от която бяха откраднати лични данни, адреси, имейли и телефонни номера на 600 000 белгийски и френски клиента. Хакерската група Rex Mundi поискаха 40 000 $ от веригата за бързо хранене. Заплашиха да публикуват информацията онлайн.

А какво ново около DDoS атаките

grafic3a

Най-много DDoS атаки са oсъществени към бизнесите, които се занимават с онлайн услуги – 33.67% от тях са станали жертва на DDoS атака през 2014г. 23.65% от медийните платформи са били жертви на такава атака, както и   19.44% от най-популярните софтуери.

Изследване на Kaspersky Lab и B2B International разкри, че само 50% от  компаниите считат превенцията на DDoS атаките като важен компонент от IT сигурността. Това означава, че останалите 50% от компаниите не са подготвени за внезапна атака, която може да навреди, както на техните  финанси, така и на тяхната репутация.

Последните изледвания посочват, че над 50% от бизнеса са изпитвали поне веднъж в последното тримесечие DDoS атака спрямо инфраструктурата си, като този тип атаки стават все по-агресивни.

Онлайн сигурността е съществен компонент от стабилността на вашия бизнес. Именно затова ние се стараем да ви предоставяме важна и полезна информация по темата. Ето и няколко интересни статии по въпроса:


Подобни публикации

Видео инфографика: NVMe vs SSD vs HDD

NVMe-SSD-HDD-1280-720Може би вече сте чули за новата Faster than SSD shared hosting от ICN.Bg технология – NVMe. Но как се сравнява един SSD диск оборудван с NVMe технологията срещу SATA SSD и стандартните хард дискове (HDD). Революционния комуникационен протокол, който позволява директна комуникация с процесора ни дава възможност да предоставим по-голяма бързина спрямо SATA SSD […]


Прочети повече →

Уебинар: „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“

Webinar-GoogleAds-300-262Имаме удоволствието да ви поканим на нашия безплатен уебинар на тема „Как да изградим AdWords кампания, която да генерира печалби?“ , където ще разберете повече за един от най-мощните маркетингови инструменти в съвременния технологичен свят. Уебинарът е с практическа насоченост и ще ви помогне да създадете своя първа рекламна кампания в Google, да я управлявате […]


Прочети повече →

Студенти и ученици ще се състезават в конкурс за есе на икономическа тема

Essay_cut-300х262Четвърти национален конкурс за студентско и ученическо есе се организира от клуб „Финанси“ на Икономически университет – Варна. Вече 4-та година млади таланти обучаващи се в сферата на икономиката и финансите, запрятат ръкави и се конкурират за най-добро и креативно есе, а от хостинг компания ICN.Bg отново ще подкрепим състезанието.


Прочети повече →

Faster than SSD shared hosting от ICN.Bg с новата технология NVMe

NVMe-300-262SSD дисковете определят бъдещето на всички онлайн услуги и в най-скоро време ще изместят класическите магнитни дискове, които не предлагат толкова голяма бързина на пренос на данните. Без значение дали става въпрос за малък персонален сайт, приложение за онлайн банкиране или голяма платформа за онлайн пазаруване, всеки хостинг потребител иска неговият онлайн проект да достига […]


Прочети повече →

Въпроси и отговори относно заявяването и регистрацията на домейни с разширение .БГ

imenabgВ тази статия ще отговорим на най-важните въпроси отнасящи се за заявяването и регистрацията на домейн имена на български език с новото домейн разширение .БГ. Към момента ICN.Bg не е акредитиран регистратор на домейн имена в тази област, тъй като тази възможност не ни е предоставена от официалния регистър Имена.Бг, който обслужва това домейн разширение. […]


Прочети повече →