Европейски ден за защита на личните данни: Интервю за БНТ с Юлиян Бориславов

  by    0   0

https://www.youtube.com/watch?v=QtJxaLnmd3Y

По повод Европейския ден за защита на личните данни, БНТ ни потърсиха за експертно мнение и съвети кои са най-добрите практики за защита в онлайн пространството. Вижте какво каза нашия управител Юлиян Бориславов по темата. А в допълнение сме събрали няколко интересни статистики за онлайн престъпленията през изминалата 2014г. DDoS атаки, фишинг, скам, спам, кражба на самоличност... какви опасности дебнат в онлайн пространството?

Две са най-пикантните кибер престъпления през 2014г.: кражбата на лични данни от Ebay и случаят със Sony Pictures. През месец май миналата година, най-големият онлайн магазин eBay излезе с новината, че хакери са успели да откраднат личните данни на 233 млн. техни потребители. Информацията, която хакери са успели да откраднат са потребителски имена, пароли и телефонни номера. eBay посъветваха потребителите да сменят паролите си и увериха, че финансовата информация не е била открадната, защото е била криптирана.

Кибер атака имаше и към  Sony Pictures Entertainment, от която бяха откраднати поверителни данни като лична информация за служителите на компанията, както и информация за неиздавани  филми. Хакерите нарекоха атаката „Пазителите на мира“ („Guardians of Peace“ ) и поискаха отмяна на планираното пускане на спорния филм „Интервюто“ (The Interview). Северна Корея отрече  атаката да е дело на политически интереси.

Хакерските атаки през миналата година застигнаха и Domino’s Pizza, от която бяха откраднати лични данни, адреси, имейли и телефонни номера на 600 000 белгийски и френски клиента. Хакерската група Rex Mundi поискаха 40 000 $ от веригата за бързо хранене. Заплашиха да публикуват информацията онлайн.

А какво ново около DDoS атаките

grafic3a

Най-много DDoS атаки са oсъществени към бизнесите, които се занимават с онлайн услуги – 33.67% от тях са станали жертва на DDoS атака през 2014г. 23.65% от медийните платформи са били жертви на такава атака, както и   19.44% от най-популярните софтуери.

Изследване на Kaspersky Lab и B2B International разкри, че само 50% от  компаниите считат превенцията на DDoS атаките като важен компонент от IT сигурността. Това означава, че останалите 50% от компаниите не са подготвени за внезапна атака, която може да навреди, както на техните  финанси, така и на тяхната репутация.

Последните изледвания посочват, че над 50% от бизнеса са изпитвали поне веднъж в последното тримесечие DDoS атака спрямо инфраструктурата си, като този тип атаки стават все по-агресивни.

Онлайн сигурността е съществен компонент от стабилността на вашия бизнес. Именно затова ние се стараем да ви предоставяме важна и полезна информация по темата. Ето и няколко интересни статии по въпроса:


Подобни публикации

cMailPro завладява нови международни пазари!

cMailPro-Mauritius-SriLanka-300-262След успешното внедряване на cMailPro и изграждане на мощен динамичен клъстер в най-големия телеком в Судан – Судател, професионалната бизнес имейл услуга отново затвърди своите позиции на международната IT сцена с два нови проекта. Това е поредната стъпка от световната експанзия на уникалния по рода си български IT продукт и свидетелства за развитие на телокомуникационните компании […]


Прочети повече →

Нови „джаджи“ в WordPress 4.8

wordpress-logo-stacked-rgbПоследният ъпдейт на любимата CMS платформа WordPress зарадва феновете си с промени, които обещават да направят презентирането на бранда ви по-лесно. Главният бонус, който идва с новия ъпдейт са джаджите (widgets) за изображение, видео, аудио и текст – това е една дългоочаквана екстра за подобряването на страничната лента. Повече за този и останалите ъпдейти във […]


Прочети повече →

ICN.Bg с втори дата център в България!

montana-telepoint-300-262-02  Ние знаем колко важно е за вас онлайн присъствието и непрекъсваемостта на вашите услуги онлайн. Искаме да ви представим нашия втори дата център от клас Tier 3 в град Монтана. В него можете да разположите своите онлайн проекти, да запазите отдалечено бекъп копие на платформите си или да бъде изградено за вас персонализирано Disaster […]


Прочети повече →

Участвай в онлайн конкурса на EURid за .eu и .ею домейни!

eurid-blog-2017Ако си притежател на .eu или .ею домейн, не пропускай да вземеш участие със сайта си в престижния онлайн конкурс организиран от EURid – официалния регистър на европейските домейни. Четвъртото издание на успешното онлайн състезание ще приеме сайтове от всякакъв мащаб и сфера на дейност. Участниците от непрекъснато разрастваща се европейска онлайн общност ще се […]


Прочети повече →

Видео инфографика: NVMe vs SSD vs HDD

NVMe-SSD-HDD-1280-720Може би вече сте чули за новата Faster than SSD shared hosting от ICN.Bg технология – NVMe. Но как се сравнява един SSD диск оборудван с NVMe технологията срещу SATA SSD и стандартните хард дискове (HDD). Революционния комуникационен протокол, който позволява директна комуникация с процесора ни дава възможност да предоставим по-голяма бързина спрямо SATA SSD […]


Прочети повече →