Нови правила за подновяване на .EU домейните!

  by    0   0

Важна информация за всички потребители, регистрирали .eu домейни: От 23-ти ноември 2016 година настъпи промяна в политиката на подновяване на .EU домейните, която е наложена от регистрара, който управлява това домейн разширение: EURid.

Досега .eu домейните се деактивираха на 25-то число на текущия месец, в който изтичаха. Като резултат от настъпилите промени, от 23.11.2016г. .eu домейните вече ще бъдат деактивирани и поставяни под карантина в деня на действителното им изтичане.

Ако сте притежател на .eu домейн, тази информация е важна за вас!

Какво се случва след изтичане на домейн име с разширение .EU?

В деня на изтичане на едно домейн име с разширение .eu сайтът ще спре да работи. След настъпване на този момент домейнът ще влезе в така наречения Карантинен период (quarantine) от 40 дена. През този период можете да подновите своя домейн, като заплатите наказателна такса от $41 без ДДС.

Политика за подновяване след изтичане на .eu домейн преди и след промяната:

Промяната засяга изтичането на домейн имената с разширение .eu и влиза в сила от 23.11.2016г. Доскоро така наречения „Grace period“ даваше възможността да подновите своя изтекъл през текущия месец .eu домейн до 25-то число. След този ден от месеца при незаплащане на сумата за активиране на вашия домейн той влизаше в така наречения карантинен наказателен период. Също така през този гратисен период за подновяване до 25-то число, потребителите с изтекли домейни с разширение .eu можеха да ги подновят и възстановят без да заплащат наказателна такса. Това е основната промяна, която засяга регистриралите .eu домейни.

След 23.11.2016г. .eu домейните изтекли през текущия месец вече няма да се деактивират след 25-то число. Веднага след тяхното изтичане те ще влизат в Карантинен наказателен период, през който трябва да се заплати наказателна такса за възстановяването им от страна на потребителите, които са ги регистрирали.

Важно е да знаете, че:

  1. Домейните ще спрат да работят в същия ден, в който те изтичат. Например: Ако вашият .eu домейн изтича на 20 април, в края на деня в 24:00 часа той ще бъде деактивиран и ще влезе в карантинен период.
  2. В момента, когато изтече вашия домейн, той ще спре да работи и сайтът ви няма да се отваря.
  3. Карантинният период представлява 40 дневен срок, през който можете да възстановите своя .eu домейн, като заплатите $41 без ДДС наказателна такса.
  4. След изтичане на Карантинния период от 40 дена вашият домейн ще бъде пуснат публично за пререгистрация от други интернет потребители. Какво означава това: Ако не подновите своя домейн преди неговото изтичане и пропуснете да го подновите/възстановите през Карантинния период, той ще бъде освободен и пуснат свободно за регистрация, като всеки човек или организация може да го закупи.
  5. Когато пропуснете да възстановите своя .eu домейн през Карантинния период, ви остава единствено възможността да го закупите наново. В този случай действа принципът first-come-first-served и вие трябва да го регистрирате преди някой друг желаещ, за да имате отново права над него.
  6. Когато един .eu домейн веднъж е регистриран от друг потребител, вие не можете да предявите права над него, освен ако домейнът не е с особен статут*. Ето защо ви съветваме да не се поставяте в такава ситуация и силно ви препоръчваме да подновявате своите домейн имена преди тяхното изтичане и настъпване на Карантинния период.

*Домейни с особен статут: географски названия, търговски марки и т.н.

Губите ли период при предварително подновяване?

Когато подновявате предварително един .eu домейн (например месец преди неговото изтичане), вие няма да загубите остатъка от заплатения период. Времето, за което сте заплатили неговото използване и през което ще упражнявате собственост над него, ще ви бъде удължено с периода, за който подновявате (максимум 9 години за .eu домейните при подновяване, 10 години – при заявка на ново домейн име с разширение .eu).

Обръщайте сериозно внимание на имейлите, които получавате от доставчика ви на хостинг и домейн услуги, за да не пропуснете важните срокове за подновяване на своето .eu домейн име!

За повече информация относно сроковете за подновяване прочетете:
Условия за ползване на услугата регистрация, трансфер, подновяване и управление на домейн имена

Информация от EURid за .eu домейните поставени под карантина


Подобни публикации

cMailPro завладява нови международни пазари!

cMailPro-Mauritius-SriLanka-300-262След успешното внедряване на cMailPro и изграждане на мощен динамичен клъстер в най-големия телеком в Судан – Судател, професионалната бизнес имейл услуга отново затвърди своите позиции на международната IT сцена с два нови проекта. Това е поредната стъпка от световната експанзия на уникалния по рода си български IT продукт и свидетелства за развитие на телокомуникационните компании […]


Прочети повече →

Нови „джаджи“ в WordPress 4.8

wordpress-logo-stacked-rgbПоследният ъпдейт на любимата CMS платформа WordPress зарадва феновете си с промени, които обещават да направят презентирането на бранда ви по-лесно. Главният бонус, който идва с новия ъпдейт са джаджите (widgets) за изображение, видео, аудио и текст – това е една дългоочаквана екстра за подобряването на страничната лента. Повече за този и останалите ъпдейти във […]


Прочети повече →

ICN.Bg с втори дата център в България!

montana-telepoint-300-262-02  Ние знаем колко важно е за вас онлайн присъствието и непрекъсваемостта на вашите услуги онлайн. Искаме да ви представим нашия втори дата център от клас Tier 3 в град Монтана. В него можете да разположите своите онлайн проекти, да запазите отдалечено бекъп копие на платформите си или да бъде изградено за вас персонализирано Disaster […]


Прочети повече →

Участвай в онлайн конкурса на EURid за .eu и .ею домейни!

eurid-blog-2017Ако си притежател на .eu или .ею домейн, не пропускай да вземеш участие със сайта си в престижния онлайн конкурс организиран от EURid – официалния регистър на европейските домейни. Четвъртото издание на успешното онлайн състезание ще приеме сайтове от всякакъв мащаб и сфера на дейност. Участниците от непрекъснато разрастваща се европейска онлайн общност ще се […]


Прочети повече →

Видео инфографика: NVMe vs SSD vs HDD

NVMe-SSD-HDD-1280-720Може би вече сте чули за новата Faster than SSD shared hosting от ICN.Bg технология – NVMe. Но как се сравнява един SSD диск оборудван с NVMe технологията срещу SATA SSD и стандартните хард дискове (HDD). Революционния комуникационен протокол, който позволява директна комуникация с процесора ни дава възможност да предоставим по-голяма бързина спрямо SATA SSD […]


Прочети повече →