CPU ядра, GHz, процесорна мощ и приоритет? Как да определим необходимите ресурси?

  by    0   0

Вашият бизнес расте и вече сте готови да преминете към cloud сървър? Но как точно да изберете подходящите ресурси за своя клауд? Да конфигурираш дисково пространство или RAM и да определиш точно колко от тези ресурси ви трябват е лесно и отнема няколко минути. Как да разберем обаче колко ядра ни трябват? Какво означава 4.2GHz ядро или приоритет на ядрото? Чувствате се объркани? Ние сме насреща, за да разясним тези сложни на вид понятия за които стои нещо толкова важно – доброто функциониране на вашия сайт, онлайн магазин или онлайн бизнес.

Конфигурирайки вашите процесорни ресурси, вие трябва добре да знаете какво означава брой ядра, какво е приоритет на ядрата и какво влияние оказва то на производителността на виртуалната ви машина. Броят ядра определя с колко процесорни ядра разполага дадена виртуална машина. Стандартно две ядра са достатъчни, за да работи добре една машина – било то под Windows или Linux. За сървъри, при които процесорът не е от решаващо значение или не се търси висока производителност,  може да се ползва и само едно ядро, което би ви спестило финансов ресурс.

Крайната преценка колко ядра са необходими за даден сървър зависи изцяло от софтуера, който се ползва и функциите, които изпълнява сървъра. Броят на ядрата определя колко едновременни операции могат да се изпълнят. Въпреки че изглежда, че един сървър извършва много операции наведнъж, реално в един момент един процесор изпълнява само една инструкция (команда). Това означава, че софтуер, който ползва повече ядра, може да изпълнява повече операции успоредно. Това обаче не означава, че ако имате например 30 ядра вашия софтуер ще бъде ултра бърз.

Работата с повече процесори трябва да е съобразена при писането на софтуера ви. Ако това не е направено, е въможно добавянето на повече процесорни ядра да не повлияе на производителността. Броят ядра се избира спрямо функциите на сървъра, софтуерът който ще се ползва и съответно доколко е важна производителността за сметка на цената.

А сега да обърнем внимание и на приоритета на процесорното ядро. Погледнато буквално, под приоритет се разбира с какъв приоритет един потребител ползва ядрата, които са зададени, спрямо останалите потребител на същия хипервайзор. За улеснение ще дадем и нагледен пример:

Да си представим, че вие имате един процесор (едно ядро) и две машини. И двете машини са конфигурирани с по едно ядро. Понеже реално имате само едно ядро, ще трябва то да се използва и от двете машини. Чрез приоритета ще определим кой сървър каква част от ядрото ще използва. Нека машина А да бъде с приоритет 75 %, а машина Б – с приоритет 25 %. Това ще рече, че първата машина ще използва 3/4-ти от времето, в което работи процесора, а втората само 1/4. Грубо казано процесорът ще изпълни три команди от първата машина, след това една команда от втората и пак отначало.

А какво означава 2.4GHz ядро?

Ако искате да разберете колко GHz ползвате можете да направите следното изчисление:

GHz = (брой ядра) * (2.5) * (приоритет / 100)

Това означава, че ако имате 4 ядра с приоритет по 25 % :   4 * 2.5 * (20 / 100) = 2 GHz. Същият резултат би се получил, ако имате 1 ядро с приоритет 80 %. Ако трябва да направите изборът между повече ядра с нисък приоритет или по-малко ядра с по-висок приоритет, е по-добре да заложите на междинен вариант – повече ядра със среден приоритет. Това ще даде възможност на приложението ви да се възползва от повече сървърна мощ.


Подобни публикации

Какво е уеб хостинг?

web-hosting-300-262Всеки ден включваме компютъра и влизаме в множество сайтове – четем новини, проверяваме пощата си, разглеждаме социалните медии, слушаме музика, без да се замисляме какво стои зад тях. Когато решим, че искаме и ние да имаме собствен уеб сайт, се замисляме как се справят другите с тази задача. Първоначално ни се струва трудно, но този […]


Прочети повече →

Faster than SSD shared hosting от ICN.Bg с новата технология NVMe

NVMe-300-262SSD дисковете определят бъдещето на всички онлайн услуги и в най-скоро време ще изместят класическите магнитни дискове, които не предлагат толкова голяма бързина на пренос на данните. Без значение дали става въпрос за малък персонален сайт, приложение за онлайн банкиране или голяма платформа за онлайн пазаруване, всеки хостинг потребител иска неговият онлайн проект да достига […]


Прочети повече →

Предимства на SSD дисковете – Инфографика

blog-image-ssd-coverSSD (solid-state drive) e поколението дискове, които не съдържат подвижни механични части. Това премахна  закъснението при четене и повиши скоростта на работа.  SSD дисковете дадоха на потребителите моментален достъп до данните, отлична производителност и повишиха бързината за обработка на едновременен брой заявки.


Прочети повече →

Бизнес хостинг план – подходящ за всеки онлайн проект!

business-300-262Ние знаем колко е трудно да стартираш един собствен онлайн бизнес. Конкуренцията е голяма, възможностите ограничени, нямате опит и средства, а планът в главата ви все още не е напълно разработен. Но ние сме подготвили правилното хостинг решение за вашия стартиращ онлайн проект – хостинг план Бизнес от ICN.Bg, чиито ресурси изцяло ще отговорят на […]


Прочети повече →

Лицата на хостинга: “Диджитал Маркетинг Груп”

ICN-stars-DMGroup-300-262Наталия и Валентин представят „Диджитал маркетинг груп„. Te  започват своя семеен бизнес – компания за маркетинг и комуникации преди 2 години. От тогава до сега, успешно развиват бранда си международно и реализират проекти в над 15 европейски държави. Прочетете повече за техния успешен бизнес и начин на работа в нашето интервю!


Прочети повече →