Как да си направим WordPress блог в 6 стъпки – лесно, просто и ефективно

  by    0   0

Блогът е вашето онлайн кътче. Мястото, където може да разкриете вашите хобита, знания, умения, опит и най-вече да разкриете себе си! Не знаете откъде да започнете и как да направите блог. Нашите Friendly Geeks колеги от ICN.Bg ще ви помогнат да изградите едно чудесно онлайн местенце!

 step-redИнсталиране, конфигуриране и защита на WordPress

Най-популярният безплатен софтуер за блогове е WordPress. Той може да бъде инсталиран по 2 начина. Първият и най-бърз начин е чрез софтуер за инсталация на приложения като Softaculous. Това e auto installer, който ще ви позволи автоматично да инсталирате различни уеб приложения директно във вашия хостинг акаунт. Разберете повече за скритите възможности на Softaculous и защо той е по-предпочитан от други auto installers. Инсталирането през Softaculous се състои от няколко стъпки и е лесно като детска игра! Softaculous предлага редица платформи за създаване и управление на блогове, портали, форуми и галерии със снимки. Вторият начин е като свалите и разархивирате файловете на WordPress.

 step-green Избор на дизайн

И ако трябва да перифразираме известният израз „По дрехите посрещат, по ума изпращат“, то при блогърството е: „По дизайна посрещат, по съдържанието изпращат“. Дизайнът на блога ви определя вашата функционалност! Изберете тема, която да отговаря на типа блог, който изграждате. Добре избраният дизайн прави не само добро първо впечатление на вашите читатели, но и помага за добро SEO (Search Engine Optimization). Имайте предвид, че трябва да направите проверка за съвместимост с браузърите. Темите за дизайн биват безплатни и платени. Безплатните теми предлагат и минимална поддръжка. Затова ако искате да създадете сериозен блог или сайт, инвестицията ви в платена тема ще бъде оправдана. От тук може да си изберете платен дизайн. Друг вариант е да поръчате изработката на уникална тема, специално за вас. Проверете старите и неактуализирани теми за дизайн, защото може да не работят добре с новите версии на WordPress. При избора на темата за дизайн, проверете и за мобилна версия.

Как се инсталира WordPress тема за дизайн?

 • Свалете zip-файла;
 • Разархивирайте го;
 • Копирайте директорията в /wp-content/themes/;
 • Активирайте темата като влезете в администраторския панел, отидете на „Външен вид“ -“Теми“ и кликнете върху бутона „Включване“ над избраната тема за дизайн.

step-orange Създаване на категории

Създайте логична структура на постовете си. Ще бъде по-лесно за вашите читатели, защото ще знаят къде да търсят определена статия в блога ви. Може да създадете и подкатегории, за да създадете йерархия на съдържанието. Когато стартирате блога си, ще видите две страници – главна страница с блог постове и страницата „Относно“. В „Относно“ може да разкажете за себе си или просто да я изтриете. Първият автоматичен пост, който се създава е със заглавие „Hello World“. Изтрийте този пост като отидете в администраторския панел, отворете секцията „Posts“ и го намерете.

step-red Публикуване на блог пост

Честито! Достигнахме до заветната цел да пишете в блога си! Отидете на „Публикации“-„Добавяне“. Блог постовете съдържат:

 • Заглавие;
 • Съдържание;
 • Категория, към която принадлежи;
 • Тагове – ключови думи, които ще помагат на вашите читатели да ви намират лесно;

В дясно ще забележете полето „Публикуване“, където избирате „Статус“ – чернова или публична, „Достъпност“ – публичен, защитена с парола, лична. Преди да бъде публикувана блог статията, имате възможност за преглед. Бъдете смели и пишете често!

step-green Вмъкване на изображение

Не подценявайте изображенията! Понякога една обикновена снимка, може да е толкова завладяваща, че да събуди интереса на читателите ви. Придържайте се към естетически издържаните и изчистени изображения. Преди да търсите каквото и да било изображение, отговорете на следните въпроси:

 • Снимката дали е подходяща за блог статията;
 • Подсилва ли се съобщението;
 • Провокира ли интерес.

За да избегнете еднотипните изображения, които всеки използва, можете да изготвяте ваши уникални на Photoshop, Corel Draw и други програми. Ще ви е нужно малко повече време, но Интернет изобилства с безброй много уроци и ръководства. Ако все пак не желаете да създавате ваши изображения, може да използвате следните източници за сваляне на снимки: Unsplash, Picjumbo, Gratisography, Superfamous, New Old Stock, Historicalstockphoto, DotSpin.

step-orange Инсталиране на плъгини

Не се страхувайте от думата „плъгин“ (plug-in). Терминът означава приставка, която може да се интегрира в друга програма. Плъгините се използват, защото предоставят допълнителна функционалност, която основната програма не поддържа. Ето и какви плъгини препоръчваме:

Плъгини за социалните мрежи: Floating Social Media Icon, Add Link to Facebook, Sharebar, Social Media Auto Publish

Плъгини за сигурност и защита: BulletProof Security, Advanced WordPress Security, Server Security Scan

Плъгини за изображения: Easy Image Gallery, Getty Images, Image Gallery, CP Image Store with Slideshow

И ощеее многооо други плъгини, които може да намерите от директорията за плъгини.

Лесно, просто и ефективно! Вече си имате чисто нов блог, който чака да бъде запълнен с вашите статии, духовни откровения, мисли и чувства! Прочетете повече как да станете WordPress Pro и още няколко съвета да направите блога ви по-бърз. ICN.Bg предлага хостинг и домейн пакети, според вашите нужди!

Честит блог!


Подобни публикации

Какво представлява бекъп на WordPress сайт и какви са видовете бекъп?

Word-Press-Back-Up-Blog-300x262Бекъпът е задължителна част от поддръжката на всеки WordPress сайт. Преди да започнете да правите големи промени по сайта си, е добре да се подсигурите, като за целта можете да създадете резервно копие (бекъп) на вашата уеб страница. По този начин ще се застраховате, че при възникване на проблем със сайта, лесно можете да върнете […]


Прочети повече →

Two-factor authentication за максимална сигурност на cPanel

AA-cPanel-300-262Колко информация съдържа вашия cPanel? Уеб сайта на вашия бизнес, бази данни, файлове, достъп до имейл акаунти, конфиденциална кореспонденция, пароли за достъп и още куп важни неща. Вашият cPanel е вашето съкровище от информация, което трябва да бъде защитено. А вие чувствате ли се сигурни и защитени? Ако имате съмнения, тогава отговорът е в активирането […]


Прочети повече →

Как Google Chrome ще показва на потребителите си несигурните сайтове (сайтове без HTTPS)

HTTPs-chrome-alerts-300-262През 2014 от Google съобщиха, че планират да уведомяват своите Google Chrome потребители за сайтове, които не са сигурни и не предоставят криптирана връзка. Ако не искате Google да ви визуализира като несигурен сайт в Google Chrome или пък искате да бъдете сигурни като потребители, какъв тип сайтове посещавате и колко са защитени данните ви, задължително […]


Прочети повече →

Автоматични бекъпи на cloud и нает сървър

friendly-geekshttp://www.youtube.com/watch?v=K-M0T88a0HQ&feature=share Friendly Geeks показват как да създавате автоматични бекъпи на файловете и базите данни, разположени на вашия cloud или нает сървър. За целта е създаден тестов клауд сървър, на който е записан специален скрипт, който ще се използва за създаване на бекъп. Вижте стъпка по стъпка в едно видео как да създадете архив на файловете […]


Прочети повече →

Защо да включите docker в ИТ плана си за 2016

docker-IT-300-262Вземайки предвид факта, че docker технологията съществува от 2013 г., категорично можем да кажем, че това е една от най-бързо развиващите се и навлезли технологични новости в IT средите. На какво се дължи това? На факта, че docker драстично улеснява програмистите, като им дава възможност да пакетират приложения с всичко необходимо за тяхната работа в […]


Прочети повече →