Бавен WordPress? Направете го по-бърз в 7 стъпки!

  by    1   2

Времето за което вашия сайт или блог се зарежда, афектира както върху вашия PageRank, така и върху bounce rate и броя на клиентите, които извършват покупка или поръчка през сайта ви. Статистиката сочи, че факторът време за зареждане е критичен, най-вече когато клиенти попадат на сайта ви при органично търсене в Google. Всички ние искаме да сме на водещи позиции в Google и инвестираме в оптимизация на сайта ни, за да го постигнем. Но какво се случва, ако вашия сайт или блог отнема прекалено дълго време за да се зареди? Например 10-15 или повече секунди?

 

Факт е, че интернет потребителите не обичат да чакат. И колкото повече чакат, толкова по-малък е шанса да се превърнаът във ваши реални клиенти или да си поръчат ваш продукт или услуга. В това можете да се убедите и от посочената статистиката:

conversion-rate-page-load-time

Не карайте клиентите ви да чакат, а последвайте нашите 7 съвета как да направите вашия WordPress блог по-бърз от конкурентите!

Качвайте малки по размер картинки

Освен че е важно, картинките, които използвате в блога си да бъдат ваши авторски, е добре те да бъдат максимално малки по размер, за да не натоварват блога ви. Когато създавате картинка или банер с Photoshop използвайте функцията “Save for web”, която ще създаде оптималното отношение между качество и големина на файла. Друга полезна опция е да използвате WordPress плъгин. Ние препоръчваме WP Smush.it, който автоматично ще оптимизира всяка картинка, която качвате в блога си.

Използвайте кеширащ плъгин

Ако вашият WordPress блог или сайт е бавен, убедете се, че използвате кеширащ плъгин. Има множество опции, но една от най-добрите е W3 Total Cache, която е безплатна и наистина ефективна.

W3 Total Cache намалява статичните файлове (CSS, JavaScript), кешира .php файловете, както и ви преедоставя CDN съпорт.

Намалете броя на заявките отправяни към базата данни

Важно е да ограничите до минимум ненужните заявки, които се отправят към вашата база данни. За да го направите на първо място трябва да знаете колко заявки вашия блог отправя за изпълнение към базата данни за да визуализира определена страница. За да разберете това е необходимо да поставите показания по-долу код във файла functions.php – в директорията wp-content/themes/your-theme-name/functions.php

След като го направите, във фуутъра на сайта си ще видите информация за броя на отправяните заявки, колко време отнема всяка една от тях, както и за колко време се зарежда всяка страница от сайта ви.

add_action( ‘wp_footer’, ‘tcb_note_server_side_page_speed’ );
function tcb_note_server_side_page_speed() {
date_default_timezone_set( get_option( ‘timezone_string’ ) );
$content  = ‘[ ' . date( 'Y-m-d H:i:s T' ) . ' ] ‘;
$content .= ‘Page created in ‘;
$content .= timer_stop( $display = 0, $precision = 2 );
$content .= ‘ seconds from ‘;
$content .= get_num_queries();
$content .= ‘ queries’;
if( ! current_user_can( ‘administrator’ ) ) $content = „<!– $content –>“;
echo $content;
}

Имайки пълна информация за всички заявки, които се отправят към сайта ви, ще можете да видите кои са ненужните такива. Проверете колко и какви плъгини използвате.

.htaccess кеширане

Ако не можете или не искате да използвате кеширащ плъгин във вашия WordPress сайт, кеширането на .htaccess може да бъде вашето решение. С него драстично ще повишите скоростта на сайта си. Необходимо е само да поставите показания по-долу код в .htaccess файла, локализиран в главната директория на WordPress файловете.


# 1 YEAR
<FilesMatch "\.(ico|pdf|flv)$">
Header set Cache-Control "max-age=29030400, public"
</FilesMatch>
# 1 WEEK
<FilesMatch "\.(jpg|jpeg|png|gif|swf)$">
Header set Cache-Control "max-age=604800, public"
</FilesMatch>
# 2 DAYS
<FilesMatch "\.(xml|txt|css|js)$">
Header set Cache-Control "max-age=172800, proxy-revalidate"
</FilesMatch>
# 1 MIN
<FilesMatch "\.(html|htm|php)$">
Header set Cache-Control "max-age=60, private, proxy-revalidate"
</FilesMatch>

 

Използвайте CDN

Знаете ли, че между 80% и 90% от времето за реакция и зареждане на вашия сайт към потребител се изразходва в сваляне на всички компоненти от страницата? Снимки, скриптове, стилове, могат да отнемат доста време, за да бъдат свалени на машината на клиента ви.

CDN – Content Delivery Network е група от уеб сървъри, позиционирани в множество локации, за да дистрибутират по-ефективно съдържание към вашите потребители. Препоръчваме ви CloudFlare CDN. Използван заедно с плановете за споделен хостинг, CloudFlare прави сайтовете ви удобни, лесни и бързи за навигация. Ако има нещо по-хубаво от услугата, която пести време, нерви и средства и оставя приятно усещане за клиентите, то това е безплатната услуга, която го прави. Да, CloudFlare, е безплатна за наши клиенти, ползващи споделен хостинг.

Ограничете HTTP заявките

За да намалите времето, за което се зарежда вашата страница трябва да намалите и броя на HTTP заявките. Можете да го направите като:

  • намалите броя на JavaScript файловете
  • намалите броя на CSS файловете
  • намалите броя и размера на снимките в сайта

Ако използвате W3 Total Cache, не е необходимо да се притеснявате за JavaScript и CSS файлове, тъй като плъгина ги ограничава за да намали реалните HTTP заявки.

Колкото до снимките по сайта или блога ви, можете да се възползвате от техниката CSS sprites. При нея няколко малки картинки се групират в една голяма, за да се отправя само една единствена HTTP заявка.

Използвайте надежден и сигурен уеб хостинг

Не на последно място е добре да можете да разчитате на вашия хостинг доставчик. Доверявайки се на ICN.Bg, ние ви гарантираме 99.99% uptime на хостинг услугата!


Подобни публикации

Какво представлява бекъп на WordPress сайт и какви са видовете бекъп?

Word-Press-Back-Up-Blog-300x262Бекъпът е задължителна част от поддръжката на всеки WordPress сайт. Преди да започнете да правите големи промени по сайта си, е добре да се подсигурите, като за целта можете да създадете резервно копие (бекъп) на вашата уеб страница. По този начин ще се застраховате, че при възникване на проблем със сайта, лесно можете да върнете […]


Прочети повече →

Two-factor authentication за максимална сигурност на cPanel

AA-cPanel-300-262Колко информация съдържа вашия cPanel? Уеб сайта на вашия бизнес, бази данни, файлове, достъп до имейл акаунти, конфиденциална кореспонденция, пароли за достъп и още куп важни неща. Вашият cPanel е вашето съкровище от информация, което трябва да бъде защитено. А вие чувствате ли се сигурни и защитени? Ако имате съмнения, тогава отговорът е в активирането […]


Прочети повече →

Как Google Chrome ще показва на потребителите си несигурните сайтове (сайтове без HTTPS)

HTTPs-chrome-alerts-300-262През 2014 от Google съобщиха, че планират да уведомяват своите Google Chrome потребители за сайтове, които не са сигурни и не предоставят криптирана връзка. Ако не искате Google да ви визуализира като несигурен сайт в Google Chrome или пък искате да бъдете сигурни като потребители, какъв тип сайтове посещавате и колко са защитени данните ви, задължително […]


Прочети повече →

Автоматични бекъпи на cloud и нает сървър

friendly-geekshttp://www.youtube.com/watch?v=K-M0T88a0HQ&feature=share Friendly Geeks показват как да създавате автоматични бекъпи на файловете и базите данни, разположени на вашия cloud или нает сървър. За целта е създаден тестов клауд сървър, на който е записан специален скрипт, който ще се използва за създаване на бекъп. Вижте стъпка по стъпка в едно видео как да създадете архив на файловете […]


Прочети повече →

Защо да включите docker в ИТ плана си за 2016

docker-IT-300-262Вземайки предвид факта, че docker технологията съществува от 2013 г., категорично можем да кажем, че това е една от най-бързо развиващите се и навлезли технологични новости в IT средите. На какво се дължи това? На факта, че docker драстично улеснява програмистите, като им дава възможност да пакетират приложения с всичко необходимо за тяхната работа в […]


Прочети повече →