Аpache vs. IIS – да погледнем отвъд реториката

  by    1   0

През далечния февруари 1994 г. Брайън Бехлендорф и Клиф Сколник започват да се свързват с хора от целия свят чрез електронни пощенски списъци, за да наберат мнения за сървъра Apache. Няколко доброволци си сътрудничат и написват програмния код на уеб сървъра. В резултат от общите им усилия през април 1995 г. излиза първото издание на уеб сървъра Apache, 0.6.2. Само месец по-късно Microsoft пускат в релийз Windows NT 3.51, с което слагат началото на платформата Internet Information Service(IIS). Ражда ли конкуренцията качеството? Затова ще си говорим в тази статия.

Само за 20 години Apache и Microsoft си поделиха лъвският пай на уеб сървър пазара. Двете най-широко разпространени уеб сървърни структури преминаха през често обновяване на версии, което доведе до подобряване на изпълнението, функционалността и фийчърите, които ползват. Още от самото си появяване те предизвикват сериозни дискусии. От едната фронтова линия стоят лицензионните уеб сървърни продукти, чиито най-известен представител е Microsoft IIS, а на срещуположната му „тънка червена линия“ стой Apache – представител на продуктите с отворен код.

Отвъд реториката, споровете и шума около тях ще разгледаме плюсовете и минусите на двете платформи.

IIS и Apache работят твърде различно. От технологична гледна точка Internet Information Service работи само в Windows среда, докато Apache може да бъде „запален“ под всякаква операционна конфигурация. Apache е най- популярният уеб сървър с отворен код, който е очевидният избор на множество организации поради огромните си полезни възможности. Уеб сървърът Apache предоставя скорост, преносимост, стабилност и сигурност. От общо около 500 милиона хостнати сайта статистиката се разпределя по следният начин:

Apache: 46.59%.

IIS :21.03%,

 

Microsoft Internet Information Server е също популярен уеб сървър, който съществува от няколко години. IIS е мощен уеб сървър, който притежава множество интересни характеристики. Недостатъкът му е, че не е преносим. В IIS 6.0, сътрудничеството между операционната система и сървъра е по-голямо от всякога. The HttpListener, HTTP.sys, слуша и приема заявки от клиенти, пренасочвайки ги към една или няколко опашки. Следващият етап е тези заявки да бъдат пренасочени към опашките, с помоща на поне един работен процес, който да контролира изпълнението на отделните поръчки и апликейшъни.

HTTP.sysСепаратизмът на процесите позволява заявките да бъдат обработени, дори когато IIS технически не функционира правилно. Това помага на админа да рециклира заявките, за да възстанови апликейшъните, които са предизвикали евентуалното „счупване“ на IIS.

Основната динамична среда за разработка при IIS е Active Server Pages. Това е основен компонент, който помага на кода да бъде вграден директно в HTML страници. Тези ASP страници се парсват от сървъра преди да бъдат „доставени“ на клиента под формата на Hyper Text Markup iLanguage. ASP системата позволява на разработчиците да работят с множество програмни езици като Visual Basic, VBScript, JavaScript, Java, и C/C++, заедно с отворени платформи като Perl и Python. В добавка към това, IIS продължава да поддържа традиционните CGI скриптове, които са мощно средство за създаване на динамично съдържание в Интернет.

Apache също е имплементиран да работи с широк спектър от езици, независимо дали е през CGI модела или чрез собствени динамични модули. Времето за компилиране е значително занижено при програмните езици: PHP, Python и Perl. Уеб сървърите са изложени на всички проблеми свързани със сигурността. Сигурността е една от най- важните части от конфигурирането на Apache.

Сървърът Apache работи с предварително разклоняващ модел. Предварително разклоняващ модел е този, при който стартирането на процес става дори преди изпращането на заявка до сървъра. Резултатът е, че процесите на сървъра чакат, докато се отговори на заявките. Важно е да уточним, че и двете уеб базирани системи поддържат Java Server Pages модела, което е удобно за мигриране на JSP апликейшъни от едната на другата платформа.


Подобни публикации

Какво представлява бекъп на WordPress сайт и какви са видовете бекъп?

Word-Press-Back-Up-Blog-300x262Бекъпът е задължителна част от поддръжката на всеки WordPress сайт. Преди да започнете да правите големи промени по сайта си, е добре да се подсигурите, като за целта можете да създадете резервно копие (бекъп) на вашата уеб страница. По този начин ще се застраховате, че при възникване на проблем със сайта, лесно можете да върнете […]


Прочети повече →

Two-factor authentication за максимална сигурност на cPanel

AA-cPanel-300-262Колко информация съдържа вашия cPanel? Уеб сайта на вашия бизнес, бази данни, файлове, достъп до имейл акаунти, конфиденциална кореспонденция, пароли за достъп и още куп важни неща. Вашият cPanel е вашето съкровище от информация, което трябва да бъде защитено. А вие чувствате ли се сигурни и защитени? Ако имате съмнения, тогава отговорът е в активирането […]


Прочети повече →

Как Google Chrome ще показва на потребителите си несигурните сайтове (сайтове без HTTPS)

HTTPs-chrome-alerts-300-262През 2014 от Google съобщиха, че планират да уведомяват своите Google Chrome потребители за сайтове, които не са сигурни и не предоставят криптирана връзка. Ако не искате Google да ви визуализира като несигурен сайт в Google Chrome или пък искате да бъдете сигурни като потребители, какъв тип сайтове посещавате и колко са защитени данните ви, задължително […]


Прочети повече →

Автоматични бекъпи на cloud и нает сървър

friendly-geekshttp://www.youtube.com/watch?v=K-M0T88a0HQ&feature=share Friendly Geeks показват как да създавате автоматични бекъпи на файловете и базите данни, разположени на вашия cloud или нает сървър. За целта е създаден тестов клауд сървър, на който е записан специален скрипт, който ще се използва за създаване на бекъп. Вижте стъпка по стъпка в едно видео как да създадете архив на файловете […]


Прочети повече →

Защо да включите docker в ИТ плана си за 2016

docker-IT-300-262Вземайки предвид факта, че docker технологията съществува от 2013 г., категорично можем да кажем, че това е една от най-бързо развиващите се и навлезли технологични новости в IT средите. На какво се дължи това? На факта, че docker драстично улеснява програмистите, като им дава възможност да пакетират приложения с всичко необходимо за тяхната работа в […]


Прочети повече →